To je to što me zanima!

Zadnje upozorenje EHF-a! Split ostaje bez rukometnog EP-a?

Europska rukometna federacija otkrila je nekoliko nedostataka u i oko Spaladium Arene te su organizatoru dali dva tjedna da osiguraju garancije da će ispuniti sve potrebne uvjete za domaćinstvo EP-a
Vidi originalni članak

Hrvatski rukometni savez primio je pismo Europske rukometne federacije u kojem EHF na čelu s predsjednikom Michaelom Wiedererom izražava zabrinutost u pripremama jednog od gradova domaćina idućeg Europskog prvenstva.

- Isto pismo dostavljeno je gradu Splitu, gradu Zadru, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, državnoj tajnici Središnjeg državnog ureda za sport Janici Kostelić te ministru financija Zdravku Mariću - objavili su u Hrvatskom rukometnom savezu.

Europska rukometna federacija otkrila je nekoliko nedostataka u i oko Spaladium Arene te su HRS-u, Vladi i Gradu Splitu dali dva tjedna da osiguraju garancije da će ispuniti sve potrebne uvjete za domaćinstvo EP-a. U protivnom Splitu bi mogli oduzeti domaćinstvo jedne od skupina Europskog prvenstva iduće godine (12-28. siječnja).

Pismo EHF-a pročitajte u cijelosti...

Glavni problemi sa Spaladium Arenom su, ukratko, financije. Dvorana je zbog gradsko-stečajnih problema upitna za Euro, ali i u gradskoj upravi Splita uvjeravali su tada kako će sve biti u redu.

- Sa Spaladium arenom neće biti problema. Eventualno bi problema moglo biti s gradskim proračunom, ali i proračun će biti donesen u sedmome mjesecu. Stalno smo na vezi s čelnim ljudima našeg saveza. Poručili smo im da mogu biti mirni - rekao nam je tada Hrvoje Akrap, gradski pročelnik za sport.

Isto, ili slično, potvrdio nam je direktor marketinga HRS-a Silvio Njirić uz prilično hrabru izjavu da će Split sigurno biti jedan od domaćina. No, EHF očito nije tako siguran u HRS-ove garancije i na njihovu adresu poslano je oštro upozorenje.

'Obrazloženja o novonastalim problemima sa Splitom nikako ne možemo prihvatiti. Očito je kako se u Spaladium areni pod takvim uvjetima ne može igrati iako bi sama dvorana i kapacitet idealno odgovarali velikom natjecanju poput EP-a. Kako bi krenuli na idući korak u pripremama za EP od HRS-a smo do našeg idućeg susreta (8-10. ožujka) tražili garancije lokalne i državne vlasti kako bi osigurali svu potrebnu infrastrukturu', piše između ostalog u pismu EHF-a.

Hrvatskoj će ovo biti prvo domaćinstvo velikog rukometnog natjecanja nakon devet godina. SP smo ugostili 2009., a Euro prvi put 2000. godine. Hrvatska će tako postati i jedina zemlja u povijesti koja je dvaput ugostila Europsko prvenstvo.

'Nužne su adaptacije unutar i izvan dvorane u Splitu kao i prava operativna suradnja između domaćina i međunarodnih odjela poput TV produkcije i sličnih', piše EHF.

Idi na 24sata

Komentari 105

  • torcida80 23.02.2017.

    zadnje upozorenje ? evo gaće mi se tresu,nemogu spavat,grizem nokte...

  • minimilah 23.02.2017.

    neka idu u Osijek, ne znam u čemu je problem...? Slavonija je uvijek uz svoju reprezentaciju i rade daleko najbolju atmosferu.

  • _BURN_ 23.02.2017.

    Za ovo se ne može ništa drugo reći nego sramota za Grad Split. Radi se o nemalom gradu. No, tu najviše krivnju snose bivši gradonačelnik, no ima i krivnje i kod sadašnjeg samo manje. Grad Split je mogao i dan danas može otkupiti dvoranu, jer ostali objekti nisu napravljeni. Samo se treba napraviti procjena vrijednosti dvorane. Tu svakako bi mogla pomoći i Država. U ugovoru sigurno piše da izvođač radova ne napravi i druge objekte koji su bili planirani da u procjenu ulazi samo dvorana tj. objekat koji je napravljen, a to je dvorana. To je pitanje za odvjetnike kako od Grada tako i od Države. Nećeš plaćati nešto što nije dovršeno ili započeto.. Ostale objekte koji su se spominjali da će izvođač radova napraviti hotel i parking nisu napravljeni. Znači da Država i Grad naprave te objekte lagano se novac može vraćati od hotela i iznajmljivanja prostora. Gradu kao što je Split i turistička destinacija hotela uvijek treba. Znači dobra bi bila invensticija. Žalosno za Split ovako lijepa dvorana dopustiti da propada je više nego reći SRAMOTA. Sve dvorane napravljene za vrijeme SP 2009. godine su lijepe. Ne kužim zašto Split ne uzme jedan klub koji će financirati i dati dvoranu da s njom raspolažu. KK Split je bio tri puta prvak Europe. Ima najveću prednost od ostalih klubova ostale staviti u amaterizam ili neka se financiraju privatnim novcem ili npr. prodati KK Split i da vlasnik plaća najam dvorane gradu da ista bude u funkciji tj. u plusu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare