To je to što me zanima!

Zaleđe kakvo poznajemo odlazi u povijest? Wengerovo pravilo dobilo zeleno svjetlo za testove

Arsene Wenger nadao se da će ideja koju je predložio 2021. zaživjeti ranije i biti primjenjivana već na utakmicama Svjetskog prvenstva u Kataru, no sad je sve bliže tome da svoju ideju uskoro vidi i na djelu
Vidi originalni članak

Bivši trener Arsenala i sadašnji šef Fifina globalnog razvoja nogometa Arsene Wenger u posljednje vrijeme posvetio se promjenama u nogometu. Naglasak stavlja na zaleđe kao glavni problem VAR-a te smatra da se situacija mora popraviti. Njegov prijedlog o unaprjeđenju nogometa i promjena pravila o zaleđu dobio je zeleno svjetlo i krenut će s testiranjima. Prijedlog je prihvatilo tijelo zaduženo za donošenja i priznavanje pravila nogometa IFAB.

U Wengerovom pravilu Igrač će biti u dozvoljenoj situaciji bude li makar i jednim malim dijelom svoga tijela iza posljednjeg braniča u fazi napada. Implementacija novog pravila imat će pokusno razdoblje. Prvo će se primjenjivati na utakmicama Švedskoj, a potom u Nizozemskoj i Italiji.

SRUŠIO HAJDUK Mudražija za 24sata: Danima sam plakao kad me taj čovjek otjerao iz Dinama. Nije me vidio

Wenger se nadao da će ideja koju je predložio 2021. zaživjeti ranije i biti primjenjivana već na utakmicama Svjetskog prvenstva u Katru, no sad je sve bliže tome da svoju ideju uskoro vidi i na djelu.

- Ljudi VAR-u najviše zamjeraju pravilo zaleđa. Imali smo dosuđena zaleđa zbog djelića centimetra ili doslovno zbog nosa. Moramo brzo promijeniti situaciju. Ima prostora za promjenu pravila. Ne možemo uzimati u obzir da je dio igračevog nosa u nedozvoljenoj poziciji pa da je on u zaleđu jer smije zabiti nosom - rekao je francuski stručnjak jednom prilikom.

NEMA ODUŠEVLJENJA Bivši 'vatreni' o dresu: 'Domaći mi na prvu nekako nije sjeo'; 'Kockice mi se čine prevelikima'

- Pravilo je u fazi proučavanja jer želimo da nogomet svakim danom bude sve ofenzivniji. U 135 godina povijesti mijenjano je samo dva puta. Arsene Wenger nam je iznio jednu mogućnost, a to je da nema zaleđa ako je napadač u zaleđu, već je dio tijela kojim možete postići gol u liniji obrane. Na ovaj način bismo imali puno ofenzivniji nogomet - dodao je predsjednik Fife Gianni Infantino.

 

Idi na 24sata

Komentari 45

  • MinePi 21.03.2024.

    Isti klinac samo što je sada situacija odostraga. Kaže: Imali smo problem VAR-a zbog vrha nosa.Sada će biti problem zbog vrha pete ili lakta. Ako se uzme zamišljena linija i po njoj se ravna, onda kakve veze ima dal' se gleda od naprijed ili straga. 

  • marolino2 20.03.2024.

    Kakva glupost. Zaledje treba odtedjivati neki sredisnji dio tjela kao glava ili rame. Najjednostavnije bi bilo ugraditi gps locator u majicu igraca i da sustav odmah odredi zaledje ili ne. Ovo glupo gledanje kamerama i odredjivanje di je kome ruka ili noga bila je besmisleno

  • Space Burek 20.03.2024.

    Wenger stvarno izvodi gluposti... Haalanda i Mbappea neće nitko živ moći zaustaviti ako se uvede ova glupost. Bolje neka podneblja podebljaju crtu kako su planirali.

Komentiraj...
Vidi sve komentare