To je to što me zanima!

Zbog VAR-a utakmice su sve dulje, a navijači gube živce...

Koliko VAR uopće produžuje utakmice? Najzgodniji primjer stigao je prošli vikend iz Premier lige koja ga je uvela od ove sezone. Primjerice, nijedna utakmica drugog kola nije završila prije pete minute sudačke nadoknade
Vidi originalni članak

Večeras će na Maksimiru prvi put na hrvatskim travnjacima debitirati nogometna video-tehnologija znana kao VAR. UEFA je odlučila da se na utakmicama play-offa Lige prvaka koristi VAR, pa je u Zagreb tom prigodom stigao poseban kombi za susret Dinama i Rosenborga.

BJELICA UOČI NORVEŽANA: 'VAR povećava regularnost, ali loše je što oduzima emociju...'

Dinamo je samo trebao osigurati parking, struju i instalacije, sve je ostalo na UEFA-i. Ekran na kojemu će sudac gledati eventualne sporne situacije u Maksimiru nalazit će se pokraj kućice četvrtog suca.

I dok je na europskim travnjacima VAR već dio standarne opreme, danas će biti njegova premijera u Hrvatskoj u kojoj će od proljeća također postati stalni "gost" na utakmicama.

Primjera ima puno

E, sad, koliko VAR uopće produžuje utakmice? Najzgodniji primjer stigao je prošli vikend s Otoka iz Premier lige koja ga je uvela od ove sezone. Primjerice, nijedna utakmica drugog kola nije završila prije pete minute sudačke nadoknade. Engleska je i inače poznata kao liga s najdužim nadoknadama vremena, pa ni ne čudi što se, primjerice, dvoboj Manchester Cityja i Tottenhama odužio do 97. Ali tada se VAR koristio u samoj nadoknadi.

SVE JE SPREMNO VAR debitira na Maksimiru: Pogledajte prve fotografije...

U utakmici La lige u subotu između Valencije i Real Sociedada utakmica je potrajala do 101. minute. Tada su gosti realizirali kazneni udarac i osvojili bod. U Francuskoj Nimes i Nice odradili su ukupno (u prvom i drugom dijelu) 19 minuta nadoknade. Nije sve zbog VAR-a, ali i on je pomogao u tome. Primjera ima puno, a ovo su najsvježiji.

Budući da još uvijek postoje situacije kada ni suci nisu načisto i kada im treba više kuteva kako bi točno procijenili, a što diže živce nestrpljivim navijačima na tribinama, na snagu je stupilo i novo pravilo po kojem pri zamjenama igrač koji izlazi iz igre mora napustiti igralište kod najbliže granice istog. Time će se definitivno vratiti ponešto vremena koje VAR oduzme.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Obi-Wan Kenobi 21.08.2019.

    Tak i onak sudac krivo donese odluku uz VAR

  • 21.08.2019.

    Laž

  • 21.08.2019.

    VAR je jedino pozitivno i moralno što se dogodilo u nogometu zadnjih godina...

Komentiraj...
Vidi sve komentare