To je to što me zanima!

Životna priča Marka Roga: Hajdukovac mu je rođak, a kao dijete je spavao s kopačkama

Marko Rog vratio se u Dinamo nakon osam godina i u Maksimiru će pokušati usmjeriti karijeru u pravom smjeru nakon tri teške ozljede koljena
Vidi originalni članak

Marko Rog (28) vratio se u Dinamo! Hrvatski nogometaš, koji je odigrao i 21 utakmicu za "vatrene", ponovno će odjenuti plavi dres i zaigrati za aktualnog prvaka Hrvatske.

Rog se vratio u Zagreb u bitno različitim okolnostima u odnosu na ljeto 2016. godine, kada ga je Napoli kupio za 18 milijuna eura. Od tada se Rog borio s ozljedama. Odigrao je 159 utakmica, a propustio ih čak 185 zbog ozljeda. 

POVRATAK U HNL Marko Rog se nakon osam godina vratio u Dinamo!

Ističe se činjenica kako je Rog triput operirao ligamente ljevog koljena, prvi put u prosincu 2020. godine, pa je tu ozljedu obnovio u lipnju 2021. godine, a treći put u srpnju 2023. godine. 

Za Napoli je odigrao 67 utakmica i zabio dva gola uz dvije asistencije. Najviše utakmica ima u dresu Cagliarija, koji ga je poslao na posudbu u Dinamo, njih 79 (tri gola, tri asistencije). Za 'modre' je odigrao 62 utakmice (11 golova, šest asistencije). Igrao je kratko i za Sevillu.

Rog je iz mjesta od 1500 stanovnika

Rog je, inače, rodom iz Nedeljanca, mještascu nadomak Varaždina od otprilike 1500 stanovnika. 

Nedeljancu, mjestašcu nadomak Varaždina, svi su razgovori učestalo počinjali i završavali s Markom Rogom. Svi su mještani, njih oko 1500, ponosni na svoga Roga.

- Divna obitelj, radišna.  I pradjed i djed bili su pošteni, marljivi ljudi. Marko je na njih - puni su riječi hvale za Rogove njihovi susjedi.

Markov otac Dražen objasnio je u jednom intervjuu za 24sata kako je cijeli posao između Dinama i Splita, kada je Marko postao najskuplji igrač u povijesti HNL-a.

- U nekih šest, sedam sati sve je bilo završeno. Nazvali su me iz Splita da hitno dođem u Maksimir i sve je bilo vrlo brzo riješeno. Eto kako se sve u životu promijeni...

RISKANTAN POSAO? Rog ne može igrati prije travnja, od odlaska iz Dinama ozljede su mu uzele dvije godine karijere!

Nedeljanec je sportsko mjesto. I ulica u kojoj se nalazi igralište lokalnoga kluba, NK Nedeljanca, člana prve županijske lige, zove se Športska ulica.

- Ovo je oduvijek bio nogometni kraj, ali imali smo mi i sjajne bicikliste - prepričavaju Markovi susjedi opušteno kartajući belu u lokalnom kafiću.

- Ima ovdje i hajdukovaca, ali Nedeljanec je pretežito kraj u kojem se navija za Dinamo. Odavde su 1982. godine u Zagreb išli prepuni autobusi, svi su išli navijati za Ćiru i onaj njegov Dinamo - pričaju nam Rogovi sumještani.

Brat mu je isto nogometaš, a rođak igrač Hajduka

Marko ima i brata Petra (29), koji se također bavi nogometom. Nogometaš je Nedeljaneca, a ove je sezone za lokalni klub odigrao 16 utakmica.

- Dok smo bili mlađi, čak su govorili i da sam ja veći talent od njega - smijao se brat Petar dodajući kako su mnogo puta igrali i zajedno u momčadi.

VIDEO ODUŠEVIO NAVIJAČE VIDEO Pogledajte kako je Dinamo najavio dolazak Roga

- Ma sve sam prošao s Markom... Počeo je ovdje, sa šest godina. Kad bi kao klinac dobio nove kopačke, sjećam se, stavio bi ih ispod jastuka i spavao s njima - prepričava Petar pokazujući fotografiju na kojoj su s tek osvojenim medaljama on, Marko i njihov rođak Dario Melnjak, koji trenutačno igra za Hajduk.

Marko ima još i sestre Anju i Miju, a o svemu se brine majka Jagoda.

- Dok je bio u mlađim uzrastima, djed Ivan mu je za svaki gol davao po pet kuna. Poslije je djed govorio da je ‘premija’ bila deset kuna, ali sumnjam u to. Znate, u Dinamu su rekli da ih Marko ponašanjem podsjeća na Luku Modrića. Kažu da je i Luka bio miran, tih i povučen, baš kao i moj brat - pričao nam je Dražen Rog.

Rog je s 18 došao u Split

- Njemu je svejedno je li s druge strane Messi ili igrač iz 4. lige. Ne zamara se time - kaže brat.

Roga je 'otkrio Tonči Bašić, koji ga je doveo u RNK Split.

- Snimio sam ga na jednoj juniorskoj utakmici, ali to mi nije bilo dovoljno. Htio sam ga vidjeti protiv seniora pa sam otišao u Grabovnicu. Oni su s Varaždinom igrali treću ligu. Radio sam više od deset godina kao skaut, odnosno sportski direktor, i nikad prije nisam vidio klinca koji se, s igračem za leđima, takvom lakoćom okrene lijevo ili desno već u primitku lopte. Ponovio je to u Grabovnici nekoliko puta. Javio sam svojima u klubu, tu se nema što čekati. Odmah sutradan otišao sam razgovarati s Markovim roditeljima - prisjećao se Bašić.

Rogovi su tipična varaždinska obitelj, žive od uzgajanja zelja za kiseljenje. Marko je preko tjedna radio s ocem u polju, a subotom i nedjeljom igrao utakmice za juniore i za prvu momčad.

- U razgovoru s ocem shvatio sam da su im već pristupili ljudi iz RijekeHajduka i Dinama, čak i iz Zavrča. No pristupio sam im ljudski, rekao da osobno garantiram da njihovu sinu u Splitu neće faliti baš ništa, da ću osobno paziti na njega! I tako je Marko s 18 stigao u Split. To je divan, pristojan dečko iz prekrasne, radišne familije. 

Idi na 24sata

Komentari 87

  • 13.02.2024.

    Dobrodošao u "HNL Recreativo" Marko!

  • ZG - KAJ 13.02.2024.

    Očekujem da uprava Dinama odmah dopelja i Đuru Glogoškog...

  • Tmularemija 13.02.2024.

    Ovaj bu i dalje samo spaval u kopackama, igral sumjam da bu!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare