Obavijesti

Sport

Komentari 5

"Modri" dječak iz Nedeljanca: Marko je spavao s kopačkama

"Modri" dječak iz Nedeljanca: Marko je spavao s kopačkama
5

ROG KOJI OBEĆAVA Marko (19), najskuplje pojačanje u Dinamovoj povijesti, od djeda je za svaki gol dobivao pet kuna. Potpisao je za "modre" na pet godina...

VIDEO

U Nedeljancu, mjestašcu nadomak Varaždina, svi su razgovori jučer počinjali i završavali s Markom Rogom. Svi su mještani, njih oko 1500, ponosni na svoga Roga.

- Divna obitelj, radišna - puni su riječi hvale za Rogove njihovi susjedi.

- I pradjed i djed bili su pošteni, marljivi ljudi. Marko je na njih - kaže Slavko Hladika, jedan od lokalnih dinamovaca.

Markov otac Dražen ni sam ne može vjerovati kako se brzo sve odigralo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U nekih šest, sedam sati sve je bilo završeno. Nazvali su me iz Splita da hitno dođem u Maksimir i sve je bilo vrlo brzo riješeno. Eto vidite kako vam se sve u životu promijeni... Pa Marko je još prije godinu dana želio upisati Kineziološki fakultet, a sad je studij potpuno u drugom planu - rekao je otac najskupljeg igrača u povijesti Dinama.

Nedeljanec je sportsko mjesto. I ulica u kojoj se nalazi igralište lokalnoga kluba, NK Nedeljanca, člana prve županijske lige, zove se Športska ulica.

- Ovo je oduvijek bio nogometni kraj, ali imali smo mi i sjajne bicikliste - prepričavaju Markovi susjedi opušteno kartajući belu u lokalnom kafiću.

- Ima ovdje i hajdukovaca, ali Nedeljanec je pretežito kraj u kojem se navija za Dinamo. Odavde su 1982. godine u Zagreb išli prepuni autobusi, svi su išli navijati za Ćiru i onaj njegov Dinamo - pričaju nam Rogovi sumještani.

Ne tako davno Marko je živio s njima, usput igrajući treću ligu. Put od trećeligaškog igrača do najskupljeg igrača HNL-a bio je kratak i netipičan, gotovo se može reći kao u filmskoj priči.

- Ma on je već sad igrač za Bundesligu - uvjerava nas jedan od susjeda.

Posljednji put sumještani su ga išli gledati u Varaždin, ali uzalud...

- Šteta što ga Niko Kovač nije stavio u igru barem 15 minuta protiv Gibraltara. Pa pola našeg sela je zbog njega išlo na tu utakmicu - pričaju susjedi.

I brat Petar (21) je nogometaš. Igra u Nedeljancu, puno bliže kući.

- Dok smo bili mlađi, čak su govorili i da sam ja veći talent od njega - smije se brat Petar dodajući kako su mnogo puta igrali i zajedno u momčadi.

- Ma sve sam prošao s Markom... Počeo je ovdje, sa šest godina. Kad bi kao klinac dobio nove kopačke, sjećam se, stavio bi ih ispod jastuka i spavao s njima - prepričava Petar pokazujući fotografiju na kojoj su s tek osvojenim medaljama on, Marko i njihov rođak Dario Melnjak, koji trenutačno igra u belgijskom prvoligašu Lokerenu.

Marko ima još i sestre Anju i Miju, a o svemu se brine majka Jagoda.

- Dok je bio u mlađim uzrastima, djed Ivan mu je za svaki gol davao po pet kuna. Poslije je djed govorio da je ‘premija’ bila deset kuna, ali sumnjam u to - smije se Markov otac Dražen.

U mjestu čak i žene pričaju o Markovu transferu u Dinamo, svi pitaju kad će doći kući. Planira se doček uz roštilj.

- Na Kup utakmici protiv Dinama bilo nas je 50-ak, a ići ćemo i na derbi s Hajdukom - kaže brat Petar i dodaje:

- Znate, u Dinamu su rekli da ih Marko ponašanjem podsjeća na Luku Modrića. Kažu da je i Luka bio miran, tih i povučen, baš kao i moj brat...

Pet milijuna eura - 3,8 milijuna kg kupusa

Rogovi su stalno u polju, i jučer je otac Dražen gotovo cijeli dan proveo radeći. Radovi su u punom jeku, nema tu šale, ali u utorak navečer tata je stigao skoknuti do Zagreba, kupus je morao malo pričekati... 

Ipak se za novac koji je Dinamo platio za Marka, za tih pet milijuna eura, može kupiti samo nešto manje od četiri milijuna glavica kupusa...

Uz krumpir i kukuruz, kupus je glavna poljoprivredna kultura u njihovu kraju. Zna i Marko puno o tome, do odlaska u Split i on je redovno morao u polje.

- Je, često je radio, ali nakon što je otišao u prvu ligu, tata mu više nije dao da ide u polje - smije se brat Petar.

Vrijeme je da Marko izradi i privjeske u obliku dresa Dinama

Od prelaska u Split, pa zatim i debija u dresu reprezentacije, prijatelji, susjedi i sumještani masovno su od Marka tražili da im donese svoje dresove. 

Kako jednostavno nije mogao baš svima udovoljiti, jer upita je doista bilo previše, Marko je dao izraditi privjeske u obliku dresa Splita s brojem 17 i natpisom “Rog”. Isto je napravio i s dresom reprezentacije, u kojem je igrao i protiv Lea Messija.

- Njemu je svejedno je li s druge strane Messi ili igrač iz 4. lige. Ne zamara se time - kaže brat.

Željko Hladika/24sata

Neodgovorni skaut stajao je Dinamo oko pet milijuna eura

Svi se u Nedeljancu čude kako Zdravko Mamić, uz sve te svoje silne skautske službe, nije i prije otkrio te doveo Marka Roga.

- Prije tri, četiri godine, dok je igrao za juniore Varaždina, prišao mu je jedan od Dinamovih trenera i pitao ga bi li htio s njima ići na turnir u Španjolsku. Marko je pristao, razveselio se, ali poslije mu se više nisu javljali. Sve što je napravio dosad, napravio je sam. Nije imao nikoga da ga pogura - kaže brat Petar, najstarije dijete u obitelji Rog.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića