Obavijesti

Sport

Komentari 87

Životna priča Marka Roga: Hajdukovac mu je rođak, a kao dijete je spavao s kopačkama

Životna priča Marka Roga: Hajdukovac mu je rođak, a kao dijete je spavao s kopačkama
6

Marko Rog vratio se u Dinamo nakon osam godina i u Maksimiru će pokušati usmjeriti karijeru u pravom smjeru nakon tri teške ozljede koljena

VIDEO

Marko Rog (28) vratio se u Dinamo! Hrvatski nogometaš, koji je odigrao i 21 utakmicu za "vatrene", ponovno će odjenuti plavi dres i zaigrati za aktualnog prvaka Hrvatske.

Rog se vratio u Zagreb u bitno različitim okolnostima u odnosu na ljeto 2016. godine, kada ga je Napoli kupio za 18 milijuna eura. Od tada se Rog borio s ozljedama. Odigrao je 159 utakmica, a propustio ih čak 185 zbog ozljeda. 

Marko Rog se nakon osam godina vratio u Dinamo!
Marko Rog se nakon osam godina vratio u Dinamo!

Ističe se činjenica kako je Rog triput operirao ligamente ljevog koljena, prvi put u prosincu 2020. godine, pa je tu ozljedu obnovio u lipnju 2021. godine, a treći put u srpnju 2023. godine. 

Za Napoli je odigrao 67 utakmica i zabio dva gola uz dvije asistencije. Najviše utakmica ima u dresu Cagliarija, koji ga je poslao na posudbu u Dinamo, njih 79 (tri gola, tri asistencije). Za 'modre' je odigrao 62 utakmice (11 golova, šest asistencije). Igrao je kratko i za Sevillu.

Rog je iz mjesta od 1500 stanovnika

Rog je, inače, rodom iz Nedeljanca, mještascu nadomak Varaždina od otprilike 1500 stanovnika. 

Nedeljancu, mjestašcu nadomak Varaždina, svi su razgovori učestalo počinjali i završavali s Markom Rogom. Svi su mještani, njih oko 1500, ponosni na svoga Roga.

- Divna obitelj, radišna.  I pradjed i djed bili su pošteni, marljivi ljudi. Marko je na njih - puni su riječi hvale za Rogove njihovi susjedi.

Markov otac Dražen objasnio je u jednom intervjuu za 24sata kako je cijeli posao između Dinama i Splita, kada je Marko postao najskuplji igrač u povijesti HNL-a.

- U nekih šest, sedam sati sve je bilo završeno. Nazvali su me iz Splita da hitno dođem u Maksimir i sve je bilo vrlo brzo riješeno. Eto kako se sve u životu promijeni...

Rog ne može igrati prije travnja, od odlaska iz Dinama ozljede su mu uzele dvije godine karijere!
Rog ne može igrati prije travnja, od odlaska iz Dinama ozljede su mu uzele dvije godine karijere!

Nedeljanec je sportsko mjesto. I ulica u kojoj se nalazi igralište lokalnoga kluba, NK Nedeljanca, člana prve županijske lige, zove se Športska ulica.

italian soccer Serie A match - US Salernitana vs Cagliari Calcio

- Ovo je oduvijek bio nogometni kraj, ali imali smo mi i sjajne bicikliste - prepričavaju Markovi susjedi opušteno kartajući belu u lokalnom kafiću.

- Ima ovdje i hajdukovaca, ali Nedeljanec je pretežito kraj u kojem se navija za Dinamo. Odavde su 1982. godine u Zagreb išli prepuni autobusi, svi su išli navijati za Ćiru i onaj njegov Dinamo - pričaju nam Rogovi sumještani.

Brat mu je isto nogometaš, a rođak igrač Hajduka

Marko ima i brata Petra (29), koji se također bavi nogometom. Nogometaš je Nedeljaneca, a ove je sezone za lokalni klub odigrao 16 utakmica.

- Dok smo bili mlađi, čak su govorili i da sam ja veći talent od njega - smijao se brat Petar dodajući kako su mnogo puta igrali i zajedno u momčadi.

VIDEO Pogledajte kako je Dinamo najavio dolazak Roga
VIDEO Pogledajte kako je Dinamo najavio dolazak Roga

- Ma sve sam prošao s Markom... Počeo je ovdje, sa šest godina. Kad bi kao klinac dobio nove kopačke, sjećam se, stavio bi ih ispod jastuka i spavao s njima - prepričava Petar pokazujući fotografiju na kojoj su s tek osvojenim medaljama on, Marko i njihov rođak Dario Melnjak, koji trenutačno igra za Hajduk.

Marko ima još i sestre Anju i Miju, a o svemu se brine majka Jagoda.

- Dok je bio u mlađim uzrastima, djed Ivan mu je za svaki gol davao po pet kuna. Poslije je djed govorio da je ‘premija’ bila deset kuna, ali sumnjam u to. Znate, u Dinamu su rekli da ih Marko ponašanjem podsjeća na Luku Modrića. Kažu da je i Luka bio miran, tih i povučen, baš kao i moj brat - pričao nam je Dražen Rog.

Rog je s 18 došao u Split

- Njemu je svejedno je li s druge strane Messi ili igrač iz 4. lige. Ne zamara se time - kaže brat.

Roga je 'otkrio Tonči Bašić, koji ga je doveo u RNK Split.

- Snimio sam ga na jednoj juniorskoj utakmici, ali to mi nije bilo dovoljno. Htio sam ga vidjeti protiv seniora pa sam otišao u Grabovnicu. Oni su s Varaždinom igrali treću ligu. Radio sam više od deset godina kao skaut, odnosno sportski direktor, i nikad prije nisam vidio klinca koji se, s igračem za leđima, takvom lakoćom okrene lijevo ili desno već u primitku lopte. Ponovio je to u Grabovnici nekoliko puta. Javio sam svojima u klubu, tu se nema što čekati. Odmah sutradan otišao sam razgovarati s Markovim roditeljima - prisjećao se Bašić.

Rogovi su tipična varaždinska obitelj, žive od uzgajanja zelja za kiseljenje. Marko je preko tjedna radio s ocem u polju, a subotom i nedjeljom igrao utakmice za juniore i za prvu momčad.

- U razgovoru s ocem shvatio sam da su im već pristupili ljudi iz RijekeHajduka i Dinama, čak i iz Zavrča. No pristupio sam im ljudski, rekao da osobno garantiram da njihovu sinu u Splitu neće faliti baš ništa, da ću osobno paziti na njega! I tako je Marko s 18 stigao u Split. To je divan, pristojan dečko iz prekrasne, radišne familije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

UŽIVO Varaždin - Dinamo 0-1: Brodić i Sučić zaobišli Zeleniku, ali nisu zabili!
MODRI U SUSJEDSTVU

UŽIVO Varaždin - Dinamo 0-1: Brodić i Sučić zaobišli Zeleniku, ali nisu zabili!

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a prije 10 dana "modri" su teškom mukom slavili na Maksimiru. Vidović je zabio sjajan gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.
VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza
IZ NEPOZNATIH RAZLOGA

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza

Andrej Kramarić zabio je dva gola u porazu Hoffenheima u 31. kolu Bundeslige, a nakon utakmice kamere su ga uhvatile u žestokoj svađi s navijačem