To je to što me zanima!

Asteroid je izbrisao dinosaure, ali i pretvorio oceane u kiselinu

Studija koja je objavljena u ponedjeljak analizirala je brojna područja diljem svijeta i ona ukazuje da je ogromni sudar asteroida s našim planetom izazvao rast razine kiselosti u oceanima
Vidi originalni članak

Divovski asteroid koji je prije 65 milijuna godina udario u Zemlju pomeo je dinosaure u povijest, ali i izazvao masovno izumiranje gotovo svih živih vrsta. No među znanstvenicima se dugo vodi debata oko toga kako je to točno izgledalo i uglavnom su mnoge teorije bile fokusirane na velike promjene u klimi. 

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prema novim dokazima to je i dalje točno, ali djelomično. Naime, studija koja je objavljena u ponedjeljak analizirala je brojna područja diljem svijeta i ona ukazuje da je taj ogromni sudar s našim planetom izazvao rast razine kiselosti u oceanima, što je izazvalo i pravu biološku katastrofu. 

'OVO NISU FILMSKE PRIČE' Što bi mogli napraviti kad bi otkrili asteroid koji juri na nas?

Naime, podaci koje su prikupili znanstvenici pokazuju da prije udara asteroida nije bilo rasta pH razine u oceanima, dok je kasnije došlo do rapidnog rasta. 

Od velike pomoći bilo im je nalazište u špilji Geulhemmerberg u Nizozemskoj gdje se odjednom nataložila velika količina sedimenta i mogli su izvući dovoljne količine fosila za analizu. Tu su otkrili i da planktoni nisu mogli graditi svoje ljušture, što bi dovelo do njihova izumiranja, ali i katastrofe za vrste koje ovise o njima. 

Prošli su milijuni godina dok se život u morima nije oporavio, prenosi New Atlas.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • 24.10.2019.

    Truć,truć,kenj....malo lovice uzesti pa opet truć,truć,kenj....i tako polako će doći do teorije da smo svi doselili s Venere

  • dopizdilomi 24.10.2019.

    Kako to da su onda krokodili preživjeli?

  • vjačo 23.10.2019.

    kako se ovi znanstvenici uvijek vraćaju na "ravnu zemlju" koja nigdje u bibliji nije spomenuta i izmišljotina je koju je američki pisac washington irving podmetnuo katoličkoj crkvi, u izmišljenoj biografiji kristof kolumba " A History of the Life and Voyages of Christopher Columbus" (1828.). tu izmišljotinu su kao dokazanu kasnije prihvatii te je razradili i promicali john william draper u svojoj "History Of The Conflict Between Religion And Science" (1875.) i andrew dickson white u " A History of the Warfare of Science with Theology in Christendom."(1896.) ali, koji je znanstvenik u hrvatskoj uopće čuo za ove američke pisce, ali zato svi oni podupiru njihove laži jer su podmetnute katoličkoj crkvi, a to, nekritičko podmetanje, našim znanstvenicima je najvažnije. jadnici!

Komentiraj...
Vidi sve komentare