To je to što me zanima!

'Bijeli Božić' na Marsu: Snimili ogroman krater okovan ledom

Krater Koroljev na Marsu na novim fotografijama letjelice Mars Express izgleda kao prava zimska idila sa svježim snijegom, međutim ovo je led koji je debeo i dva kilometra, a zbog prirodnog fenomena nikad se ne topi
Vidi originalni članak

Savršena božićna razglednica stigla nam je ovih dana s Marsa. I dok nije sigurno hoćemo li mi imati bijeli Božić, letjelica Mars Express u svom krstarenju iznad Crvenog planeta snimila je ogroman krater Koroljev okovan ledom. 

Fascinantne fotografije izgledaju kao da je samo u ovo područje kratera napadao svježi snijeg, navodi Europska svemirska agencija, međutim tu se radi samo o ledu blizu sjeverne polarne kape. Sam krater širok je 82 kilometra, a led u njemu na sredini je debeo gotovo dva kilometra. Za ovakav prizor izoliranog leda, koji se zadržava i tijekom ljeta, zaslužan je prirodni fenomen "hladne klopke". Zrak koji putuje iznad kratera brzo se hladi i spušta te stvara svojevrsni štit iznad leda koji se tako zadržava kroz godinu.

Europska svemirska agencija lansirala je Mars Express letjelicu prema Marsu 2003. godine kako bi proučavala atmosferu i geološke značajke planeta te u isto vrijeme tražila i znakove vode. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • MFox 25.12.2018.

    Mars je precijenjen. Samo je Tatjana Jurić važna.

  • 25.12.2018.

    super fotka

  • velist 24.12.2018.

    Ako ima leda ima i vode, a ako ima vode ima i života. ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare