Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
34 komentara

'Bijeli Božić' na Marsu: Snimili ogroman krater okovan ledom

Krater Koroljev na Marsu na novim fotografijama letjelice Mars Express izgleda kao prava zimska idila sa svježim snijegom, međutim ovo je led koji je debeo i dva kilometra, a zbog prirodnog fenomena nikad se ne topi

Foto: ESA
34 komentara

Savršena božićna razglednica stigla nam je ovih dana s Marsa. I dok nije sigurno hoćemo li mi imati bijeli Božić, letjelica Mars Express u svom krstarenju iznad Crvenog planeta snimila je ogroman krater Koroljev okovan ledom. 

Foto: ESA

Fascinantne fotografije izgledaju kao da je samo u ovo područje kratera napadao svježi snijeg, navodi Europska svemirska agencija, međutim tu se radi samo o ledu blizu sjeverne polarne kape. Sam krater širok je 82 kilometra, a led u njemu na sredini je debeo gotovo dva kilometra. Za ovakav prizor izoliranog leda, koji se zadržava i tijekom ljeta, zaslužan je prirodni fenomen "hladne klopke". Zrak koji putuje iznad kratera brzo se hladi i spušta te stvara svojevrsni štit iznad leda koji se tako zadržava kroz godinu.

Foto: ESA

Europska svemirska agencija lansirala je Mars Express letjelicu prema Marsu 2003. godine kako bi proučavala atmosferu i geološke značajke planeta te u isto vrijeme tražila i znakove vode. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message