To je to što me zanima!

BlackBerry pristao: Fairfax će ih kupiti za 4,7 milijardi dolara

Konzorcij će otkupiti sve dionice koje ne drži Fairfax. Odlaskom u privatne vode kompanija planira promijeniti fokus djelatnosti, no budćnost i dalje ostaje upitna
Vidi originalni članak

Kanadska tvrtka BlackBerry danas je objavila kako je pristala na prodaju konzorciju prevođenom najvećim dioničarem, Fairfax Financial Holdingsom, za 4,7 milijardi dolara. Prema dogovoru dioničari BlackBerryja primit će 9 dolara u gotovini za svaku dionicu koju posjeduju.

Konzorcij će za gotovinu otkupiti sve dionice koje trenutno ne drži Fairfax - a drži oko 10 posto. Transakciju će obaviti uz financijsku podršku banaka Merrill Lynch i BMO Capital Markets.

BlackBerry, koji je donedavno nosio ime RIM, proslavio se kao proizvođač naprednih mobilnih uređaja namijenjenih prvenstveno poslovnim ljudima. Međutim, u posljednjih nekoliko godina zapao je u probleme, suočen s konkurentima kao što su Apple i njihov smartphone iPhone. Tvrtka je prošli tjedan objavila kako će zbog velikog gubitka otpustiti 35 posto radnika.

Nakon poteza kanadskog osiguravatelja koji otkupom dionica privatizira kompaniju, pitanje je što će biti s kompanijom i korisnicima BlackBerryja? Procjene Forbesa su da ima više od 50 milijuna korisnika, koji su i dalje prilično odani svojim uređajima. Dok neki vide nadu u ovom poslovnom potezu, drugi i nisu baš optimistični.

Kakva će biti budućnost?

- Odlazak u privatne vode ne mijenja nužno budućnost kompanije. Sve što se jamči je promjena vlasničke strukture. Ovo nije čavao u lijes, ali ni velika prilika za popravak. Bez obzira na to tko drži dionice, i dalje se moraju natjecati na tržištu s jakom konkurencijom. Privatizacija samo osigurava rad bez tolikog pritiska javnosti - kaže analitičar Chris Umiastowski za CNN.

Šefa Fairfaxa, Prema Watsu, često nazivaju i kanadskim Warrenom Buffetom, a imao je odlične rezultate kao investitor. Njegov plan je privatizacijom BlackBerryja promijeniti fokus na 'superiorna i sigurna enterprise rješenja'. 

BlackBerry očekuje ogromne gubitke, 4500 ljudi gubi posao

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Kaiser Sosse 24.09.2013.

    Kakva Nokia,ona se godinama pokušavala bezuspiješno konsolidirati,dok ju Microsoft nije ujebao do kraja sa namijerom da ju jeftino kupi.Sam brand Nokia vrijedi više.U mobilnoj industriji su si svi konkurencija,tako da tu nema priče.Istina je da ne mogu biti svi jednaka konkurencija,ali svi prodaju mobitele,a danas smartphone što ni Nokiji ni Blackberryu nije išlo dobro,a naravno da su htijeli uzeti i posebno Nokia povratiti ogroman dio profita koje im je oduzeo Samsung i Apple,dok su oni opet najžešća konkurencija.Operativni sustav i aplikacije za njega nisu jednostavno bili na razini konkurencije,pa su zato i propali.

  • dxdy 24.09.2013.

    totalno krivo... njima iPhone i Android uopće nisu konkurenti. njima je konkurent bila Nokia i tu su utrku u zadnje 2 godine izgubili. šteta što su propali ali to je više rezultat kratkovidnosti i nesposobnosti. Nokia je igrala na kartu sigurnosti OS-a i dobre kamere i mnoge velike poslovne korporacije su prešle na Nokiu sa WP. to je ubilo BB...

  • Kaiser Sosse 24.09.2013.

    Baš kako smo i predvidjeli,par dana prije toga vijest kako im je loše poslovanje i ode Blackberry....

Komentiraj...
Vidi sve komentare