Obavijesti

Tech

Komentari 4

BlackBerry pristao: Fairfax će ih kupiti za 4,7 milijardi dolara

BlackBerry pristao: Fairfax će ih kupiti za 4,7 milijardi dolara
4

Konzorcij će otkupiti sve dionice koje ne drži Fairfax. Odlaskom u privatne vode kompanija planira promijeniti fokus djelatnosti, no budćnost i dalje ostaje upitna

VIDEO

Kanadska tvrtka BlackBerry danas je objavila kako je pristala na prodaju konzorciju prevođenom najvećim dioničarem, Fairfax Financial Holdingsom, za 4,7 milijardi dolara. Prema dogovoru dioničari BlackBerryja primit će 9 dolara u gotovini za svaku dionicu koju posjeduju.

Konzorcij će za gotovinu otkupiti sve dionice koje trenutno ne drži Fairfax - a drži oko 10 posto. Transakciju će obaviti uz financijsku podršku banaka Merrill Lynch i BMO Capital Markets.

BlackBerry, koji je donedavno nosio ime RIM, proslavio se kao proizvođač naprednih mobilnih uređaja namijenjenih prvenstveno poslovnim ljudima. Međutim, u posljednjih nekoliko godina zapao je u probleme, suočen s konkurentima kao što su Apple i njihov smartphone iPhone. Tvrtka je prošli tjedan objavila kako će zbog velikog gubitka otpustiti 35 posto radnika.

Nakon poteza kanadskog osiguravatelja koji otkupom dionica privatizira kompaniju, pitanje je što će biti s kompanijom i korisnicima BlackBerryja? Procjene Forbesa su da ima više od 50 milijuna korisnika, koji su i dalje prilično odani svojim uređajima. Dok neki vide nadu u ovom poslovnom potezu, drugi i nisu baš optimistični.

Kakva će biti budućnost?

- Odlazak u privatne vode ne mijenja nužno budućnost kompanije. Sve što se jamči je promjena vlasničke strukture. Ovo nije čavao u lijes, ali ni velika prilika za popravak. Bez obzira na to tko drži dionice, i dalje se moraju natjecati na tržištu s jakom konkurencijom. Privatizacija samo osigurava rad bez tolikog pritiska javnosti - kaže analitičar Chris Umiastowski za CNN.

Šefa Fairfaxa, Prema Watsu, često nazivaju i kanadskim Warrenom Buffetom, a imao je odlične rezultate kao investitor. Njegov plan je privatizacijom BlackBerryja promijeniti fokus na 'superiorna i sigurna enterprise rješenja'. 

BlackBerry očekuje ogromne gubitke, 4500 ljudi gubi posao

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno