To je to što me zanima!

Bolji i od švicarca: Otkucava 430 trilijuna puta u sekundi

Najbolji sat na svijetu nema kazaljke, njihalo i digitalni zaslon. Sastoji se od lasera, žica i atoma stroncija te ga konstantno hlade na temperaturi tek nešto višoj od nule
Vidi originalni članak

Novi atomski sat je toliko precizan da je počeo mjeriti vrijeme od početka svemira, dosad ne bi zakasnio niti jednu jedinu sekundu, rekao je njegov izumitelj Jun Ye.

Najbolji sat na svijetu nema kazaljke, njihalo i digitalni zaslon. Sastoji se od gomile lasera, žica i atoma stroncija te ga konstantno hlade na temperaturi tek nešto višoj od apsolutne nule. Kako bi ga izradili, fizičari su koristili znanja kvantne fizike, koja se bavi proučavanjem čestica u atomima, molekulama. Njegova “kazaljka”, koja se sastoji od atoma stroncija, kuca 430 trilijuna puta u sekundi što mu daje vrhunsku preciznost.

- Najprecizniji švicarski sat bi u usporedbi s našim zakasnio i do nekoliko tisuća godina - rekli su istraživači iz američkog Nacionalnog instituta za standard i tehnologiju.

Sad ga pokušavaju umrežiti s ostalim kvantnim satovima i to uz pomoć teleportacije protona satelitom, piše časopis Nature. Naime, kad proton prođe kroz sat, djeluje na ostale čestice u satu. Dva sata se tako mogu odmah sinkronizirati i pokazivati točno vrijeme bilo gdje.

Teleportacija protona ograničena je na udaljenost od 140 kilometara, no znanstvenici traže način da je povećaju.

- Svi električni uređaji, serveri, internet i burze dionica imat će isto vrijeme što će ubrzati cijeli svijet i učiniti današnju tehnologiju još boljom - rekli su znanstvenici s instituta.

Ovaj supersat poseban je po tome što na mjerenje vremena utječe zemljina gravitacija. Ako ga se postavi u jedan od satelita koji kruži orbitom, na njega će gravitacija svaki put utjecati drugačije, ovisno o terenu Zemlje iznad kojeg se nalazi.

Tako novi atomski sat može skenirati cijelu površinu Zemlje te otkriti gdje se ispod zemlje nalaze pećine, tuneli, ali i podzemna skloništa.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • strmi007 02.03.2014.

    kakva glupost

  • Troll Master 27.02.2014.

    jedino za što bi koristilo je za vremeplov.....

  • Vražji Vrag 25.02.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare