Obavijesti

Tech

Komentari 10

Bolji i od švicarca: Otkucava 430 trilijuna puta u sekundi

Bolji i od švicarca: Otkucava 430 trilijuna puta u sekundi
1

Najbolji sat na svijetu nema kazaljke, njihalo i digitalni zaslon. Sastoji se od lasera, žica i atoma stroncija te ga konstantno hlade na temperaturi tek nešto višoj od nule

VIDEO

Novi atomski sat je toliko precizan da je počeo mjeriti vrijeme od početka svemira, dosad ne bi zakasnio niti jednu jedinu sekundu, rekao je njegov izumitelj Jun Ye.

Najbolji sat na svijetu nema kazaljke, njihalo i digitalni zaslon. Sastoji se od gomile lasera, žica i atoma stroncija te ga konstantno hlade na temperaturi tek nešto višoj od apsolutne nule. Kako bi ga izradili, fizičari su koristili znanja kvantne fizike, koja se bavi proučavanjem čestica u atomima, molekulama. Njegova “kazaljka”, koja se sastoji od atoma stroncija, kuca 430 trilijuna puta u sekundi što mu daje vrhunsku preciznost.

- Najprecizniji švicarski sat bi u usporedbi s našim zakasnio i do nekoliko tisuća godina - rekli su istraživači iz američkog Nacionalnog instituta za standard i tehnologiju.

Sad ga pokušavaju umrežiti s ostalim kvantnim satovima i to uz pomoć teleportacije protona satelitom, piše časopis Nature. Naime, kad proton prođe kroz sat, djeluje na ostale čestice u satu. Dva sata se tako mogu odmah sinkronizirati i pokazivati točno vrijeme bilo gdje.

Teleportacija protona ograničena je na udaljenost od 140 kilometara, no znanstvenici traže način da je povećaju.

- Svi električni uređaji, serveri, internet i burze dionica imat će isto vrijeme što će ubrzati cijeli svijet i učiniti današnju tehnologiju još boljom - rekli su znanstvenici s instituta.

Ovaj supersat poseban je po tome što na mjerenje vremena utječe zemljina gravitacija. Ako ga se postavi u jedan od satelita koji kruži orbitom, na njega će gravitacija svaki put utjecati drugačije, ovisno o terenu Zemlje iznad kojeg se nalazi.

Tako novi atomski sat može skenirati cijelu površinu Zemlje te otkriti gdje se ispod zemlje nalaze pećine, tuneli, ali i podzemna skloništa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo