To je to što me zanima!

Facebookova kriptovaluta nije dobrodošla: Vlade su zabrinute

Visa, MasterCard, PayPal i Stripe navodno su ostali suzdržani zbog brige da bi mogli narušiti odnose s financijskim regulatorima u državama. Do sada su samo potpisali pismo namjere, ali nisu uplatili 10 milijuna dolara
Vidi originalni članak

Facebookova kriptovaluta libra mogla bi propasti i prije nego što je pokrenuta. Naime, četiri globalne financijske tvrtke počele su razmišljati o povlačenju iz projekta. Među njima su trebale biti Visa, MasterCard, PayPal i Stripe, no navodno su ostale suzdržane zbog zabrinutosti da bi mogle narušiti svoje pozitivne odnose s financijskim regulatorima u pojedinim državama, koji ne odobravaju libru, piše Wall Street Journal. 

Zaključili su kako je Facebook preoptimistično predstavio spremnost regulatora da prihvate njihov projekt i brinu se oko dojma da se ta društvena mreža nije odgovorno ponašala na drugim poljima - zaštiti podataka i njihove privatnosti. 

'KONSTRUKTIVNA RASPRAVA' Sastali se Zuckerberg i Trump: 'Nećemo prodati Facebook!'

Udruga Libra pozvala je 28 potencijalnih osnivača da potvrde svoj interes. Do sada su svi sudionici potpisali samo neobavezujuća pisma namjere, no nitko još nije uplatio dogovorenih 10 milijuna dolara početnog ulaganja. Od najave pokretanja kriptovalute je nekoliko svjetskih vlada i regulatora izrazilo zabrinutost. Libra nije naišla na topao doček ni u Federalnim rezervama SAD-a, ni Ministarstvu financija, ni odborima za bankarstvo u kongresu i senatu, zabrinutost su iskazali i dužnosnici EU za zaštitu tržišnog natjecanja, financijski dužnosnici Indije i Kine, a francuska je vlada najavila kako namjerava zaustaviti libru u Europi.

Regulatori se brinu da bi se libra mogla koristiti za pranje novca, ali i da će integriranost te kriptovalute u Facebook, Instagram i WhatsApp moglo imati negativne učinke na financijsko tržište. 

PROPUSTI U PRIVATNOSTI Nisu zaštitili korisnike: Fejs će morati platiti 5 milijardi dolara

Američko Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Vise, Mastercarda, PayPala i Stripeda da dostave cjelokupni pregled svojih programa za suzbijanje pranja novca i kako će se libra uklapati u njih. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • VZCRYPTO22 05.10.2019.

    Najkoruptivniji sustav ovog stoljeća su banke. Banke su zadnje koje trebaju govoriti o novoj revolucionarnoj tehnologiji, kripto valuti. Slucaj Franak je najbolji primjer. Fiat/ papirnati novac nestaje i dolazi digitalno doba. Otrovni bankarski sustav kakvog poznajemo će nestat. To je neminovno.

  • pikzibner 04.10.2019.

    Pa oni ni ne moraju odmah uplatiti 10 milijuna dolara, niti se povlače iz projekta.

  • 04.10.2019.

    Opa tresu se gače bankarima... Baš me zanima kako bi upravljali masom kada ne bi kontrolirali novac... pitam se pitam...

Komentiraj...
Vidi sve komentare