To je to što me zanima!

U izgradnji niskoenergetske kuće došli smo do stropova

Od početka radova na gradnji niskoenergetske kuće prošlo je više od 3 mjeseca. Vrijeme je za izradu stropa. Pročitajte za kakav su se strop odlučili Jelušići
Vidi originalni članak

Za nosivu konstrukciju  ravne krovne ploče niskoenergetske obiteljske kuće Jelušić , projektom je predviđen Ytong strop. To je polumontažni  sitnorebrasti sustav (arm. bet. gredice i Ytong ispunski blokovi) za izradu međukatnih ili krovnih (ravnih i kosih) nosivih konstrukcija koji je sastavni dio Ytong sustava gradnje. 

Ytong strop se naručuje u tvrtki Ytong kod projektanta konstrukcije Tomislava Gojkoviča. Dovoljno je poslati nacrt kao podlogu za izradu „plana polaganja“. Proizvodi se"na mjeru"za konkretan projekt, pa je zato na gradilištu puno manje otpadnog materijala, a u samoj proizvodnji rješavaju se svi zahtjevi projektanata i investitora. Kod Ytong stropa nije potrebno izvoditi  tlačnu ploču (betoniraju se samo gredice), pa su zato  puno kvalitetnije riješeni toplinski mostovi balkona, konzolnih napusta i sl. 

Ytong strop je lagan i teži samo 150 kg/m2, što je više od dva puta manje od klasičnih konstrukcija.  Dovoljno je čvrst da preuzme sva vertikalna ili horizontalna opterećenja. Uz pravilno izvedene detalje Ytong stropa, takva će konstrukcija, kao i cijela zgrada biti  seizmički stabilnija i otpornija od klasičnih, težih konstrukcija. Dakle, mala težina Ytong stropa rezultira velikom protupotresnom otpornošću. Dubrava je svrstana u seizmički izuzetno aktivna područja, u kojima se očekuje najsnažniji potres od 8 do 9 stupnja MCS (tzv. Mercallijeve ljestvice),  pa je protupotresnost  bila važan čimbenik prilikom izbora tipa konstrukcije.  Zbog Ytong stropnog bloka, koji se postavlja između betonskih gredica, konstrukcija posjeduje vrlo dobra  protupožarna svojstva, a ujedno je i izvrsna termoizolacija što je posebno važno kod niskoenergetske gradnje.

Postavljanje stropa na kuću površine kao što je Jelušićeva, može se izvesti u svega dan-dva. Svi elementi na gradilište dolaze proizvedeni za konkretnu zgradu, a prema mjerama iz projekta. Nakon betoniranja gredica Ytong stropa, nastavak gradnje moguć je već nakon 24 sata (ako vremenske prilike to dopuštaju). Brzina i jednostavnost izvođenja, rezultiraju manjim brojem radnih dana izvođača na gradilištu, što investitoru znači – uštedu.

Zbog jednostavne gradnje kod koje ne trebamo zahtjevne oplate niti puno betoniranja, Ytong strop prikladan je i za ljude koji žele sami organizirati gradnju. Uz tehničke upute, Dean Doblanović, Ytong instruktor gradnje, demonstrirao je postavljanje Ytong stopa tj. krova, a njegove instrukcije i savjete moći ćete pogledati u skorašnjoj video reportaži. Sve dosadašnje video reportaže pogledajte u videogaleriji ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • salaso 17.01.2013.

    Ma taj ytong,iliti syporex, skup ko dragi kamen.A u biti beton pun rupica zraka.....muda pod bubrege, klasična gradnja + dobra izolacija i da vidiš...

  • Der Kommissarrr 17.01.2013.

    S ovim cijenama EKO-šparnih materijala, ovo je samo za elitu koja će moći reći da su napravili posh-kuću po cijeni koja se ne pita jer lova nije problem. Izgradnja košta duplo više od prosječne kuće, a da bi počela vraćati novac od uštede na energentima treba proći barem 40 godina :) Da nije smiješno, bilo bi.... Drugo kad dobiješ na poklon ovako nešto, onda ti je sjekira u medu.

  • diba_1 16.01.2013.

    zadnji put nije bilo morskog plavetnila, ili to nije ista kuća.????

Komentiraj...
Vidi sve komentare