Obavijesti

Tech

Komentari 1

Dobra kuća: Rezultat suradnje između arhitekta i projektanta

Dobra kuća: Rezultat suradnje između arhitekta i projektanta
5

Projekt arhitekture i konstrukcije usko su vezani. Za kompletno i sigurno rješenje potrebna je dobra komunikacija i iskustvo oba stručnjaka

VIDEO

Vrijeme je ovih dana išlo na ruku izvođačima na gradilištu obitelji Jelušić. Postavljena je armiranobetonska ploča iznad podruma na kojoj će uskoro početi zidanje prve nadzemne etaže Ytong porobetonom. Tako smo dobili gotovo potpuno ukopanu armiranobetonsku kutiju podruma kompletno „obučenu“ u hidroizolaciju i termoizolaciju. Kao dodatna sigurnost uz  hidroizolaciju podruma je korišten beton tvrtke Holcim s posebnim aditivom za vodonepropusnost. No upravo je beton odgovoran za toplinske gubitke, odnosno toplinske mostove, te je potrebno posvetiti dodatnu pažnju toplinskoj izolaciji armiranobetonskih dijelova konstrukcije prilikom izgradnje niskoenergetske kuće. Projektanti konstrukcije koji su zaduženi za statiku i sigurnost građevine, odnosno budućih ukućana, koriste armirani beton kao osnovni konstruktivni materijal. Konačno projektno rješenje uvijek je, pa i u slučaju obitelji Jelušić, rezultat niza dogovora i kompromisa između arhitekta i projektanta konstrukcije. Kako je tekla suradnja ova dva stručnjaka odgovornih za različite aspekte istog projekta pitali smo arhitekta Tomislava Rukavinu iz Magnituda projekta i Tomislava Gojkoviča, projektanta konstrukcije u tvrtki Ytong.

„Konstrukcija kuće Jelušićevih je zahtjevnija i rješava se kombinacijom zidane konstrukcije Ytong sustava i armiranim betonom. Arhitektu svaki armiranobetonski element ujedno predstavlja i topli most koji se mora posebno termoizolirati, dok Ytong sustav gradnje omogućava gradnju s manje betona što znači i jednostavniju izvedbu i bolja toplinska rješenja. Armirani beton s druge strane pruža sigurnost u slučaju potresa na većim rasponima. S obzirom na to da su Jelušići željeli imati dva balkona dužina preko 2 metra, visoki i potpuno ukopani podrum te prizemlje s velikim rasponom stropa, što bitno utječe na projekt konstrukcije, odlučili smo se za kombiniranje armirano betonskih dijelova i Ytong sustava“ rekao je arhitekt Tomislav Rukavina.

„Ova kuća nije tipična Ytong konstrukcija, iako će se Ytong upotrebljavati prilikom izgradnje grijanih nadzemnih etaža. Vanjski i pregradni zidovi i krov bit će izveden u Ytong sustavu, dok će podrum i međukatne konstrukcije biti izvedene u klasičnoj armirano betonskoj konstrukciji“pojasnio je Tomislav Gojkovič.

Arhitekt Rukavina uvažio je želje investitora da se u podrum smjeste rekreativni i gospodarski sadržaji, stoga će visina etaže podruma biti preko 3 metra, što nije uobičajeno u klasičnoj gradnji obiteljskih kuća.
„Pod tim uvjetima se stvaraju puno veći pritisci okolnog tla na vanjske zidove podruma, s obzirom na to da je gotovo cijela etaža ukopana, a i cisterna za kišnicu dodatno opterećuje zidove podruma s vanjske strane. Naš sustav uzdužnih greda i stupova koji inače preuzima takva opterećena, u ovom slučaju ne bi bio adekvatan jer bi stupovi bili puno širi od debljine zidova. Balkoni koji su na ovoj kući dužine i do 2.7 m također zahtijevaju pojačanja konstrukcije, pa smo odlučili da ta međukatna konstrukcija bude armiranobetonska ploča koja je nešto deblja nego što je uobičajeno“ obrazložio je Gojkovič.

Projekt arhitekture i projekt konstrukcije usko su vezani. Za kompletno rješenje koje će biti i sigurno i ugodno za stanovanje potrebna je dobra komunikacija i iskustvo oba stručnjaka.

„Dobra kuća je ogledalo dobre suradnje između arhitekta i projektanta konstrukcije. Ako ta suradnja kreće otpočetka, gdje svatko obavlja svoj dio posla onda je i rezultat dobar. Arhitekti su često umjetnici, a mi smo realisti. Važno je naći zlatnu sredinu i međusobno se uvažavati“ podijelio je s nama recept za uspješnu suradnju Tomislav Gojkovič iz Ytonga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana