To je to što me zanima!

Hrvatski robot će podučavati djecu u školama diljem svijeta

Robot se tako odnedavno može kupiti i na aerodromu u Dubaiju, a kako se navodi u priopćenju, to je samo jedan u nizu komercijalnih uspjeha projekta koji polako, ali sigurno postaje osnova za podučavanje robotike u školama od SAD-a do Japana
Vidi originalni članak

Aerodrom u Dubaiju je najprometnija zračna luka na svijetu s više od 80 milijuna putnika godišnje i prometom od 2,5 milijardi dolara.

- San svakog brenda je biti na takvome mjestu i ponosni smo što smo uspjeli ući na police vjerojatno najbolje trgovine na svijetu - ističe Slobodan Velikić, direktor prodaje tvrtke Stemija.

Ova startup kompanija proizvodi Hexapod, robota koji se sad može kupiti u zračnoj luci na Bliskom istoku.

To je samo jedan u nizu komercijalnih uspjeha projekta koji postaje osnova za podučavanje robotike u školama.

Trenutačno provode pet pilot projekata u američkim školama, a jedan od najvećih njemačkih distributera testira njihov proizvod sa zajedničkom namjerom da ga uvrste u srednje škole.

Robot je u Hrvatskoj prisutan u više od sto škola, a može se i kupiti bilo gdje u svijetu putem internet-trgovine.

Službene distributere za sada imaju i u Poljskoj, Grčkoj, Francuskoj, Estoniji, Španjolskoj, BiH, ali i u Australiji. Isto tako, pregovaraju s partnerima u Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu. Iako robot može ići u prodaju, prilagođavaju ga za škole.

- Zamislili smo da naš robot bude obrazovni alat koji pomaže djeci u učenju elektronike, robotike i programiranja - objašnjava Velikić i dodaje kako je robotika relativno novi predmet u obrazovnim ustanovama te za nju ne postoji standardizirani kurikulum pa se škole diljem svijeta snalaze kako znaju.

- Škole traže hardver i softver koji će profesorima i učenicima omogućiti da na jednostavan način svladaju osnove programiranja. Na tom polju Hexapod briljira, jer dolazi s vlastitim kurikulumom - ističe Velikić.

Šesteronožni robot hodač dolazi u kompletu s više od 200 komponenti, a morate ga sastaviti sami. To olakšava online platforma STEMI virtualni laboratorij koji se dobije u paketu. Sadrži više od 150 videouputa koje korak po korak vode kroz sastavljanje i programiranje robota.

- Bogata video edukacija iz dizajniranja robota, elektronike i programiranja čini ovu avanturu interaktivnom, zabavnom te djecu uči tehnologijama budućnosti - 3D modeliranju, embedded programiranju i izradi mobilnih aplikacija - objašnjava nam Marin Trošelj, suosnivač i direktor Stemija.

Cijeli projekt u Dubaiju su plasirali preko Hrvatske gospodarske komore.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 08.04.2019.

    Moderne ''Lego'' kockice i novi skolski predmet, nadam se vrlo brzo, robotika. Po brzini mi cemo ga imati oko.....2250. Pa dobro najranije 2200. Tehnologija velikom brzinom ide naprijed ali ipak iz ranog srednjeg vijeka nije lako doci...

  • 08.04.2019.

    Prvi 😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare