Obavijesti

Tech

Komentari 14

Hrvatski robot će podučavati djecu u školama diljem svijeta

Hrvatski robot će podučavati djecu u školama diljem svijeta
6

Robot se tako odnedavno može kupiti i na aerodromu u Dubaiju, a kako se navodi u priopćenju, to je samo jedan u nizu komercijalnih uspjeha projekta koji polako, ali sigurno postaje osnova za podučavanje robotike u školama od SAD-a do Japana

VIDEO

Aerodrom u Dubaiju je najprometnija zračna luka na svijetu s više od 80 milijuna putnika godišnje i prometom od 2,5 milijardi dolara.

- San svakog brenda je biti na takvome mjestu i ponosni smo što smo uspjeli ući na police vjerojatno najbolje trgovine na svijetu - ističe Slobodan Velikić, direktor prodaje tvrtke Stemija.

Ova startup kompanija proizvodi Hexapod, robota koji se sad može kupiti u zračnoj luci na Bliskom istoku.

To je samo jedan u nizu komercijalnih uspjeha projekta koji postaje osnova za podučavanje robotike u školama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trenutačno provode pet pilot projekata u američkim školama, a jedan od najvećih njemačkih distributera testira njihov proizvod sa zajedničkom namjerom da ga uvrste u srednje škole.

Robot je u Hrvatskoj prisutan u više od sto škola, a može se i kupiti bilo gdje u svijetu putem internet-trgovine.

Službene distributere za sada imaju i u Poljskoj, Grčkoj, Francuskoj, Estoniji, Španjolskoj, BiH, ali i u Australiji. Isto tako, pregovaraju s partnerima u Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu. Iako robot može ići u prodaju, prilagođavaju ga za škole.

- Zamislili smo da naš robot bude obrazovni alat koji pomaže djeci u učenju elektronike, robotike i programiranja - objašnjava Velikić i dodaje kako je robotika relativno novi predmet u obrazovnim ustanovama te za nju ne postoji standardizirani kurikulum pa se škole diljem svijeta snalaze kako znaju.

- Škole traže hardver i softver koji će profesorima i učenicima omogućiti da na jednostavan način svladaju osnove programiranja. Na tom polju Hexapod briljira, jer dolazi s vlastitim kurikulumom - ističe Velikić.

Šesteronožni robot hodač dolazi u kompletu s više od 200 komponenti, a morate ga sastaviti sami. To olakšava online platforma STEMI virtualni laboratorij koji se dobije u paketu. Sadrži više od 150 videouputa koje korak po korak vode kroz sastavljanje i programiranje robota.

- Bogata video edukacija iz dizajniranja robota, elektronike i programiranja čini ovu avanturu interaktivnom, zabavnom te djecu uči tehnologijama budućnosti - 3D modeliranju, embedded programiranju i izradi mobilnih aplikacija - objašnjava nam Marin Trošelj, suosnivač i direktor Stemija.

Cijeli projekt u Dubaiju su plasirali preko Hrvatske gospodarske komore.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'