Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
14 komentara

Hrvatski robot će podučavati djecu u školama diljem svijeta

Robot se tako odnedavno može kupiti i na aerodromu u Dubaiju, a kako se navodi u priopćenju, to je samo jedan u nizu komercijalnih uspjeha projekta koji polako, ali sigurno postaje osnova za podučavanje robotike u školama od SAD-a do Japana

Foto: privatni album
14 komentara

Aerodrom u Dubaiju je najprometnija zračna luka na svijetu s više od 80 milijuna putnika godišnje i prometom od 2,5 milijardi dolara.

- San svakog brenda je biti na takvome mjestu i ponosni smo što smo uspjeli ući na police vjerojatno najbolje trgovine na svijetu - ističe Slobodan Velikić, direktor prodaje tvrtke Stemija.

Ova startup kompanija proizvodi Hexapod, robota koji se sad može kupiti u zračnoj luci na Bliskom istoku.

To je samo jedan u nizu komercijalnih uspjeha projekta koji postaje osnova za podučavanje robotike u školama.

Trenutačno provode pet pilot projekata u američkim školama, a jedan od najvećih njemačkih distributera testira njihov proizvod sa zajedničkom namjerom da ga uvrste u srednje škole.

Robot je u Hrvatskoj prisutan u više od sto škola, a može se i kupiti bilo gdje u svijetu putem internet-trgovine.

Službene distributere za sada imaju i u Poljskoj, Grčkoj, Francuskoj, Estoniji, Španjolskoj, BiH, ali i u Australiji. Isto tako, pregovaraju s partnerima u Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu. Iako robot može ići u prodaju, prilagođavaju ga za škole.

- Zamislili smo da naš robot bude obrazovni alat koji pomaže djeci u učenju elektronike, robotike i programiranja - objašnjava Velikić i dodaje kako je robotika relativno novi predmet u obrazovnim ustanovama te za nju ne postoji standardizirani kurikulum pa se škole diljem svijeta snalaze kako znaju.

- Škole traže hardver i softver koji će profesorima i učenicima omogućiti da na jednostavan način svladaju osnove programiranja. Na tom polju Hexapod briljira, jer dolazi s vlastitim kurikulumom - ističe Velikić.

Šesteronožni robot hodač dolazi u kompletu s više od 200 komponenti, a morate ga sastaviti sami. To olakšava online platforma STEMI virtualni laboratorij koji se dobije u paketu. Sadrži više od 150 videouputa koje korak po korak vode kroz sastavljanje i programiranje robota.

- Bogata video edukacija iz dizajniranja robota, elektronike i programiranja čini ovu avanturu interaktivnom, zabavnom te djecu uči tehnologijama budućnosti - 3D modeliranju, embedded programiranju i izradi mobilnih aplikacija - objašnjava nam Marin Trošelj, suosnivač i direktor Stemija.

Cijeli projekt u Dubaiju su plasirali preko Hrvatske gospodarske komore.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message