To je to što me zanima!

Hrvatski robot Ronna operirao pacijenta s tumorom na mozgu

Vrijedan je 3,7 milijuna kuna: Robota Ronnu za precizne neurološke operacije osmislio je i kreirao tim od 27 naših mladih znanstvenika. Veliki je ponos svojih kreatora...
Vidi originalni članak

Robot Ronna, kojeg su stvarali sedam godina, početkom ožujka izveo je svoju prvu operaciju na mozgu.

I već na prvu, operirao je pacijenta sa zloćudnim tumorom, na ponos svojih kreatora. Ronnu je osmislio i sklopio tim stručnjaka s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u suradnji s KB-om Dubrava u Zagrebu, gdje je robot predstavljen. Na početku operacije Ronna uz pomoć kamera prepoznaje gdje se nalazi pacijentova glava unutar operacijske dvorane. 

Zatim prepoznaje mjesto na glavi na kojem treba ući bušilicom i uvesti sondu kako bi se odradila operacija. Na kraju uzima i tkivo potrebno za postavljanje točne dijagnoze. 

Ronna tako pomaže kirurzima u obavljanju složenih zadaća, a pacijentima smanjuje traumu jer je s robotom zahvat manje invazivan i omogućava brži oporavak. Voditelj projekta Bojan Jerbić tvrdi da se radi o sustavu kakav se rijetko sreće i na svjetskoj razini.

- Originalni smo jer smo umjesto skupih upotrijebili jeftine robote opće namjene. Ugradili smo im inteligentni robotski sustav kojim liječnici mogu jednostavno i učinkovito upravljati - rekao je Jerbić.

Operaciju tumora na mozgu uz Ronninu asistenciju početkom ožujka izveo je naš vodeći neurokirurg Darko Chudy.

- Robot nam najviše pomaže kod određivanja točke ispod koje se nalazi tumorski proces. Robot je točan u milimetar, a ljudskom oku to bi bilo nemoguće - izjavio je jučer dr. Chudy i dodao da su pacijentu prije operacije prezentirali njen tijek i upoznali sa svim rizicima koji se ne povećavaju zbog robota.

Pristali su on i njegova obitelj pa su ga zato podvrgnuli toj vrsti zahvata.

Na izradi Ronne ovih je sedam godina sudjelovalo 27 članova, koji su od mladih znanstvenika i doktoranata postali nove snage hrvatske znanosti, a još 2013. na robotu je izvedeno više od 1000 testova kako bi se potvrdile njegove mogućnosti. 

Ovaj je robot vrijedan 3,7 milijuna kuna, a novac za projekt tim je dobio iz europskih fondova. Kako kažu, Ronna je danas u potpunosti unaprijeđena te spremna za komercijalnu ponudu. Inače, za njega su već lani, dok je projekt još bio u fazi izrade, značajan interes pokazali američki ulagači.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • ab ovo 01.04.2016.

    koliko ono košta kila mozga?

  • baja3000 01.04.2016.

    I ovaj članak ima 10 komentara, a da je piše u članku nešto o nekom iz Big Brothera, farme ili o nekim političarima bilo bi 500 komentara

  • _l_ 31.03.2016.

    zašto se npr. ne zove đurđa ili bara....

Komentiraj...
Vidi sve komentare