Obavijesti

Tech

Komentari 13

Hrvatski robot Ronna operirao pacijenta s tumorom na mozgu

Hrvatski robot Ronna operirao pacijenta s tumorom na mozgu
3

Vrijedan je 3,7 milijuna kuna: Robota Ronnu za precizne neurološke operacije osmislio je i kreirao tim od 27 naših mladih znanstvenika. Veliki je ponos svojih kreatora...

VIDEO

Robot Ronna, kojeg su stvarali sedam godina, početkom ožujka izveo je svoju prvu operaciju na mozgu.

I već na prvu, operirao je pacijenta sa zloćudnim tumorom, na ponos svojih kreatora. Ronnu je osmislio i sklopio tim stručnjaka s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u suradnji s KB-om Dubrava u Zagrebu, gdje je robot predstavljen. Na početku operacije Ronna uz pomoć kamera prepoznaje gdje se nalazi pacijentova glava unutar operacijske dvorane. 

Zatim prepoznaje mjesto na glavi na kojem treba ući bušilicom i uvesti sondu kako bi se odradila operacija. Na kraju uzima i tkivo potrebno za postavljanje točne dijagnoze. 

Ronna tako pomaže kirurzima u obavljanju složenih zadaća, a pacijentima smanjuje traumu jer je s robotom zahvat manje invazivan i omogućava brži oporavak. Voditelj projekta Bojan Jerbić tvrdi da se radi o sustavu kakav se rijetko sreće i na svjetskoj razini.

- Originalni smo jer smo umjesto skupih upotrijebili jeftine robote opće namjene. Ugradili smo im inteligentni robotski sustav kojim liječnici mogu jednostavno i učinkovito upravljati - rekao je Jerbić.

Operaciju tumora na mozgu uz Ronninu asistenciju početkom ožujka izveo je naš vodeći neurokirurg Darko Chudy.

- Robot nam najviše pomaže kod određivanja točke ispod koje se nalazi tumorski proces. Robot je točan u milimetar, a ljudskom oku to bi bilo nemoguće - izjavio je jučer dr. Chudy i dodao da su pacijentu prije operacije prezentirali njen tijek i upoznali sa svim rizicima koji se ne povećavaju zbog robota.

Pristali su on i njegova obitelj pa su ga zato podvrgnuli toj vrsti zahvata.

Na izradi Ronne ovih je sedam godina sudjelovalo 27 članova, koji su od mladih znanstvenika i doktoranata postali nove snage hrvatske znanosti, a još 2013. na robotu je izvedeno više od 1000 testova kako bi se potvrdile njegove mogućnosti. 

Ovaj je robot vrijedan 3,7 milijuna kuna, a novac za projekt tim je dobio iz europskih fondova. Kako kažu, Ronna je danas u potpunosti unaprijeđena te spremna za komercijalnu ponudu. Inače, za njega su već lani, dok je projekt još bio u fazi izrade, značajan interes pokazali američki ulagači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama