To je to što me zanima!

"I mi Varaždinci imamo svoju Siri, a zovemo je - Barica!"

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu studenti su stvorili virtualnu asistenticu, a programirana je u Laboratoriju za umjetnu inteligenciju Fakulteta
Vidi originalni članak

Gdje se nalazi dvorana?’, ‘Gdje se nalazi kabinet profesora?’, ‘Prikaži raspored’ i ‘Reci nešto o FOI-ju’, četiri su pitanja na koja studentima varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike može odgovoriti virtualna asistentica.

- Potrebno je dići slušalicu i reći: ‘Barice’. Onda ona kaže: ‘Ponovite’ i mi ponovimo: ‘Barice’ te onda postavimo pitanje, a ona odgovori na njega - kaže studentica 2. godine Mirna Mataija

Svoju Baricu, kako su je od milja nazvali, isprogramirali su sami studenti uz pomoć profesora. Sve je, prema riječima, Markusa Schattena, izvanrednog profesora i voditelja Laboratorija za umjetnu inteligenciju, počelo još 2018., kad je na jednoj konferenciji trebao održati predavanje o “chatbotu” s kojim se može razgovarati.

- Dugo nisam mogao ništa naći i nakon jednog neprospavanog vikenda nastala je prva verzija Barice. Kad sam je predstavio studentima i kolegama, oni su bili oduševljeni pa smo dogovorili s upravom FOI-ja da nešto napravimo za studente. Kasnije se uključila i kolegica Tajana Šokec, koja je u našem AI laboratoriju obavljala stručnu praksu. Ona je razradila program odgovora Barice studentima te je za to osvojila i Rektorovu nagradu - kaže profesor Schatten.

ZBUNILA SE Siri ipak ne zna sve, pitajte je 'tko je sada predsjednik Kube'

On je Barici dizajnirao vanjski izgled, koji se sastoji od jedne stare psihe, starog bakelitnog telefona i TV-a, unutar kojega su monitor i računalo. S Baricom se komunicira pomoću glasovnih naredbi.

- Razne tehnologije ljudski govor pretvaraju u tekst. Ona također odgovara u govornom jeziku, a njezino lice izgleda gotovo kao lice stvarne osobe. Kad priča, pomiče usne i oči, a to je sve rađeno raznim metodama stvaranja umjetne inteligencije. Studenti vrlo često dođu pitati kako Barica funkcionira. Koristili smo tehnologije koje su jako aktualne i tražene na tržištu, što ih dodatno motivira. Barica je otvorenog koda koji se može vidjeti na internetu - kaže profesor Schatten.

- Ona je slika našeg fakulteta. U njoj se nalazi moderna tehnologija u staroj psihi, kao što je i FOI u starinskoj zgradi s modernom tehnologijom i modernim studentskim programima. Već su nam se javili zainteresirani kolege za slične projekte, a mi razmišljamo o tome da Baricu komercijaliziramo za neke turističke potrebe, muzeje i slično - kaže profesor Schatten.

Studenti imaju mnogo ideja kako bi Barica postala još funkcionalnija, primjerice da ima fakultetsku literaturu ili časopis.

FOI u Varaždinu polazi oko 2900 studenata te je uz 160 zaposlenih šesta najveća sastavnica po broju studenata Sveučilišta u Zagrebu.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 25.01.2020.

    Ja sam izmislio pravu umjetnu inteligenciju prosle godine.Znate sto moze radit?Moze predvidjet kakvu pozadinu zelim na desktopu na PCu i moze predvidjet sto cu napisati i daje mi predloske i svaki dan sve vise i vise uci.

  • 25.01.2020.

    Umjetna inteligencija koja moze odgovorit na 4 pitanja.Uh jeste ju izmislili svaka cast.I malo djete od 2 godine moze odogovorit na vise pitanja nego vasa "intelegencija".Da stvar bude gora sve ste povezali sa rotacijskim telefonom i stavili na televiziju.Bravo glupsoni.

  • 25.01.2020.

    Jel mozete izabrat jos seljackije ime od Barice za nesto iz 21 stoljeca?Sa kojeg ste vi jebenog sela pobjegle cure drage?

Komentiraj...
Vidi sve komentare