Tech

Komentari 18

"I mi Varaždinci imamo svoju Siri, a zovemo je - Barica!"

"I mi Varaždinci imamo svoju Siri, a  zovemo je -  Barica!"

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu studenti su stvorili virtualnu asistenticu, a programirana je u Laboratoriju za umjetnu inteligenciju Fakulteta

Gdje se nalazi dvorana?’, ‘Gdje se nalazi kabinet profesora?’, ‘Prikaži raspored’ i ‘Reci nešto o FOI-ju’, četiri su pitanja na koja studentima varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike može odgovoriti virtualna asistentica.

- Potrebno je dići slušalicu i reći: ‘Barice’. Onda ona kaže: ‘Ponovite’ i mi ponovimo: ‘Barice’ te onda postavimo pitanje, a ona odgovori na njega - kaže studentica 2. godine Mirna Mataija

Varaždin: Na FOI-u postavljena virtualna asistentica B.A.R.I.C.A.

Svoju Baricu, kako su je od milja nazvali, isprogramirali su sami studenti uz pomoć profesora. Sve je, prema riječima, Markusa Schattena, izvanrednog profesora i voditelja Laboratorija za umjetnu inteligenciju, počelo još 2018., kad je na jednoj konferenciji trebao održati predavanje o “chatbotu” s kojim se može razgovarati.

- Dugo nisam mogao ništa naći i nakon jednog neprospavanog vikenda nastala je prva verzija Barice. Kad sam je predstavio studentima i kolegama, oni su bili oduševljeni pa smo dogovorili s upravom FOI-ja da nešto napravimo za studente. Kasnije se uključila i kolegica Tajana Šokec, koja je u našem AI laboratoriju obavljala stručnu praksu. Ona je razradila program odgovora Barice studentima te je za to osvojila i Rektorovu nagradu - kaže profesor Schatten.

On je Barici dizajnirao vanjski izgled, koji se sastoji od jedne stare psihe, starog bakelitnog telefona i TV-a, unutar kojega su monitor i računalo. S Baricom se komunicira pomoću glasovnih naredbi.

- Razne tehnologije ljudski govor pretvaraju u tekst. Ona također odgovara u govornom jeziku, a njezino lice izgleda gotovo kao lice stvarne osobe. Kad priča, pomiče usne i oči, a to je sve rađeno raznim metodama stvaranja umjetne inteligencije. Studenti vrlo često dođu pitati kako Barica funkcionira. Koristili smo tehnologije koje su jako aktualne i tražene na tržištu, što ih dodatno motivira. Barica je otvorenog koda koji se može vidjeti na internetu - kaže profesor Schatten.

Varaždin: Na FOI-u postavljena virtualna asistentica B.A.R.I.C.A.

- Ona je slika našeg fakulteta. U njoj se nalazi moderna tehnologija u staroj psihi, kao što je i FOI u starinskoj zgradi s modernom tehnologijom i modernim studentskim programima. Već su nam se javili zainteresirani kolege za slične projekte, a mi razmišljamo o tome da Baricu komercijaliziramo za neke turističke potrebe, muzeje i slično - kaže profesor Schatten.

Studenti imaju mnogo ideja kako bi Barica postala još funkcionalnija, primjerice da ima fakultetsku literaturu ili časopis.

FOI u Varaždinu polazi oko 2900 studenata te je uz 160 zaposlenih šesta najveća sastavnica po broju studenata Sveučilišta u Zagrebu.