Obavijesti

Tech

Komentari 18

"I mi Varaždinci imamo svoju Siri, a zovemo je - Barica!"

"I mi Varaždinci imamo svoju Siri, a  zovemo je -  Barica!"
4

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu studenti su stvorili virtualnu asistenticu, a programirana je u Laboratoriju za umjetnu inteligenciju Fakulteta

VIDEO

Gdje se nalazi dvorana?’, ‘Gdje se nalazi kabinet profesora?’, ‘Prikaži raspored’ i ‘Reci nešto o FOI-ju’, četiri su pitanja na koja studentima varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike može odgovoriti virtualna asistentica.

- Potrebno je dići slušalicu i reći: ‘Barice’. Onda ona kaže: ‘Ponovite’ i mi ponovimo: ‘Barice’ te onda postavimo pitanje, a ona odgovori na njega - kaže studentica 2. godine Mirna Mataija

Varaždin: Na FOI-u postavljena virtualna asistentica B.A.R.I.C.A.

Svoju Baricu, kako su je od milja nazvali, isprogramirali su sami studenti uz pomoć profesora. Sve je, prema riječima, Markusa Schattena, izvanrednog profesora i voditelja Laboratorija za umjetnu inteligenciju, počelo još 2018., kad je na jednoj konferenciji trebao održati predavanje o “chatbotu” s kojim se može razgovarati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dugo nisam mogao ništa naći i nakon jednog neprospavanog vikenda nastala je prva verzija Barice. Kad sam je predstavio studentima i kolegama, oni su bili oduševljeni pa smo dogovorili s upravom FOI-ja da nešto napravimo za studente. Kasnije se uključila i kolegica Tajana Šokec, koja je u našem AI laboratoriju obavljala stručnu praksu. Ona je razradila program odgovora Barice studentima te je za to osvojila i Rektorovu nagradu - kaže profesor Schatten.

Siri ipak ne zna sve, pitajte je 'tko je sada predsjednik Kube'
Siri ipak ne zna sve, pitajte je 'tko je sada predsjednik Kube'

On je Barici dizajnirao vanjski izgled, koji se sastoji od jedne stare psihe, starog bakelitnog telefona i TV-a, unutar kojega su monitor i računalo. S Baricom se komunicira pomoću glasovnih naredbi.

- Razne tehnologije ljudski govor pretvaraju u tekst. Ona također odgovara u govornom jeziku, a njezino lice izgleda gotovo kao lice stvarne osobe. Kad priča, pomiče usne i oči, a to je sve rađeno raznim metodama stvaranja umjetne inteligencije. Studenti vrlo često dođu pitati kako Barica funkcionira. Koristili smo tehnologije koje su jako aktualne i tražene na tržištu, što ih dodatno motivira. Barica je otvorenog koda koji se može vidjeti na internetu - kaže profesor Schatten.

Varaždin: Na FOI-u postavljena virtualna asistentica B.A.R.I.C.A.

- Ona je slika našeg fakulteta. U njoj se nalazi moderna tehnologija u staroj psihi, kao što je i FOI u starinskoj zgradi s modernom tehnologijom i modernim studentskim programima. Već su nam se javili zainteresirani kolege za slične projekte, a mi razmišljamo o tome da Baricu komercijaliziramo za neke turističke potrebe, muzeje i slično - kaže profesor Schatten.

Studenti imaju mnogo ideja kako bi Barica postala još funkcionalnija, primjerice da ima fakultetsku literaturu ili časopis.

FOI u Varaždinu polazi oko 2900 studenata te je uz 160 zaposlenih šesta najveća sastavnica po broju studenata Sveučilišta u Zagrebu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto