Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
18 komentara

"I mi Varaždinci imamo svoju Siri, a zovemo je - Barica!"

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu studenti su stvorili virtualnu asistenticu, a programirana je u Laboratoriju za umjetnu inteligenciju Fakulteta

Varaždin: Na FOI-u postavljena virtualna asistentica B.A.R.I.C.A.
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
18 komentara

Gdje se nalazi dvorana?’, ‘Gdje se nalazi kabinet profesora?’, ‘Prikaži raspored’ i ‘Reci nešto o FOI-ju’, četiri su pitanja na koja studentima varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike može odgovoriti virtualna asistentica.

- Potrebno je dići slušalicu i reći: ‘Barice’. Onda ona kaže: ‘Ponovite’ i mi ponovimo: ‘Barice’ te onda postavimo pitanje, a ona odgovori na njega - kaže studentica 2. godine Mirna Mataija

Varaždin: Na FOI-u postavljena virtualna asistentica B.A.R.I.C.A. | Autor: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL Svoju Baricu, kako su je od milja nazvali, isprogramirali su sami studenti uz pomoć profesora. Sve je, prema riječima, Markusa Schattena, izvanrednog profesora i voditelja Laboratorija za umjetnu inteligenciju, počelo još 2018., kad je na jednoj konferenciji trebao održati predavanje o “chatbotu” s kojim se može razgovarati.

- Dugo nisam mogao ništa naći i nakon jednog neprospavanog vikenda nastala je prva verzija Barice. Kad sam je predstavio studentima i kolegama, oni su bili oduševljeni pa smo dogovorili s upravom FOI-ja da nešto napravimo za studente. Kasnije se uključila i kolegica Tajana Šokec, koja je u našem AI laboratoriju obavljala stručnu praksu. Ona je razradila program odgovora Barice studentima te je za to osvojila i Rektorovu nagradu - kaže profesor Schatten.

ZBUNILA SE Siri ipak ne zna sve, pitajte je 'tko je sada predsjednik Kube'

On je Barici dizajnirao vanjski izgled, koji se sastoji od jedne stare psihe, starog bakelitnog telefona i TV-a, unutar kojega su monitor i računalo. S Baricom se komunicira pomoću glasovnih naredbi.

- Razne tehnologije ljudski govor pretvaraju u tekst. Ona također odgovara u govornom jeziku, a njezino lice izgleda gotovo kao lice stvarne osobe. Kad priča, pomiče usne i oči, a to je sve rađeno raznim metodama stvaranja umjetne inteligencije. Studenti vrlo često dođu pitati kako Barica funkcionira. Koristili smo tehnologije koje su jako aktualne i tražene na tržištu, što ih dodatno motivira. Barica je otvorenog koda koji se može vidjeti na internetu - kaže profesor Schatten.

Varaždin: Na FOI-u postavljena virtualna asistentica B.A.R.I.C.A. | Autor: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL - Ona je slika našeg fakulteta. U njoj se nalazi moderna tehnologija u staroj psihi, kao što je i FOI u starinskoj zgradi s modernom tehnologijom i modernim studentskim programima. Već su nam se javili zainteresirani kolege za slične projekte, a mi razmišljamo o tome da Baricu komercijaliziramo za neke turističke potrebe, muzeje i slično - kaže profesor Schatten.

Studenti imaju mnogo ideja kako bi Barica postala još funkcionalnija, primjerice da ima fakultetsku literaturu ili časopis.

FOI u Varaždinu polazi oko 2900 studenata te je uz 160 zaposlenih šesta najveća sastavnica po broju studenata Sveučilišta u Zagrebu.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message