To je to što me zanima!

Isprobali smo Galaxy A53 5G: Jedan sasvim prosječan telefon, ali evo zašto to uopće nije loše

Ako ste u potrazi za novim telefonom, a ne želite potrošiti pravo malo bogatstvo Galaxy A53 sasvim je solidna opcija
Vidi originalni članak

Galaxy A53 5G spada u ''jači'' rang A serije (jači od njega je samo A73 koji nije dostupan na europskom tržištu), a radi se o srednjem rangu Galaxy telefona i cjenovno je mnogo pristupačnija od one ''glavne'' S serije. 

Galaxy A53 u Hrvatskoj je dostupan od početka travnja ove godine, a model sa 128 GB memorije košta oko 3.299 kuna ili 437,85 eura dok onaj s 256 GB memorije košta 3.799 kuna ili 504,21 eura. Cjenovno je to puno pristupačnije prosječnom korisniku od S serije čije se cijene penju do vrtoglavih 10.499 kuna za Ultra model. Takva razlika u cijeni, naravno, ima svoje razloge jer A serija nije toliko ''napucana'' specifikacijama i opremom.

Ipak, A serija cjenovno i tehnički prilagođenija je prosječnom korisniku. Osim ako niste potpuno zaluđeni tehnologijom i želite apsolutno sve najmoćnije značajke, telefon u rangu Galaxyja A53 bit će vam i više nego dovoljan.

Zanimljivo, kao i njegov skuplji brat S22 Ultra, A53 dolazi s baterijom od 5000 mAh za koji Samsung tvrdi da traje 2 dana. Realnost je ipak malo drugačija pa će vam baterija, uz prosječno dnevno korištenje trajati oko 30-ak sati. Ipak, ako niste netko tko na telefonu ''visi'' konstatno vjerojatno je da ovaj telefon nećete morati puniti baš svaki dan. A53 omogućava i brzo punjenje do 25W, no jedan problem s tim je što u paketu s telefonom dobijete samo kabel bez strujnog adaptera kojeg morate kupiti odvojeno. To je pomalo iritirajuće, ali je realnost koja dolazi uz novije modele telefona i Samsung tu nije iznimka.

A53 dolazi i sa zaštitom IP67 pa je otporan na prašinu i vodu. Ima zaslon veličine 6.5 inča i poprilično je velik telefon, ali ugodno leži u ruci. S obzirom da je A serija cjenovno pristupačnija, ima plastični okvir i plastičnu pozadinu što nekima zna smetati, ali s obzirom da gotovo svi na telefonima imamo maskice to i nije toliko bitno. 

A53 dolazi s Androidom 12, a Samsung je uveo novost da će na S i A seriji omogućiti update sljedeće 4 godine, dakle, do Androida 16 što je dobra stvar ako ne volite mijenjati telefone svake dvije godine.

Galaxy A53 dolazi opremljen s četiri kamere. Glavna ima 64 MP, ultra široka ima 12 MP, dok one za makro i dubinu imaju po 5 MP. Je li ovo Samsungova najbolja kamera ikad? Ne, ali za prosječnog korisnika i svakodnevne potrebe slike su oštre s lijepim bojama, a noćne i zoom fotografije su također jako dobre kvalitete.

Čak i fotografije mjeseca izgledaju sasvim pristojno na ovom telefonu.

Selfie, odnosno prednja kamera, dolazi s 32MP i fotografije su uistinu odlične kvalitete. Portretni način je također izvrstan i dosta dobro izolira subjekt od pozadine. A53 snima dobre video zapise, slika je jasna i oštra i video stabilizator sprječava preteranu trešnju.

Ono što je pomalo razočaravajuće je makro leća koja povremeno ima svoje svijetle trenutke. Ako vam ruke nisu savršeno mirne i ako niste na jačem prirodnom svjetlu, makro fotografije ispast će poprilično čudno i zrnato.

Kvaliteta zvuka na Galaxyju A53 je odlična, ali nažalost utor za slušalice nestao je s ovog telefona pa će vam trebati ili bluetooth slušalice ili USB-C adapter za žičane slušalice.

A53 dolazi sa Super AMOLED zaslonom sa refresh rateom od 120 Hz. Telefon je brz i pouzdan, ne pregrijava se i nema rušenja aplikacija i gašenja čak i kod iznimno intenzivnog korištenja. Zaslon je odličan i prilagodljiv bez obzira nalazite li se u zatvorenom prostoru ili vani i dovoljno je svijetao da čak i na jakom suncu možete jasno vidjeti što radite.

Sve u svemu, Galaxy A53 5G je potpuno prosječan smartphone, ali to nipošto nije loša stvar. Omjer cijene i kvalitete je opravdan i za prosječnog korisnika koji se ne zamara raznim tehničkim specifikacijama je zapravo idealan odabir. Ako ste u potrazi za novim telefonom koji je dobar i pouzdan, a ne želite potrošiti pravo malo bogatstvo A53 je sasvim solidan izbor.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • axl44 13.09.2022.

    Ma kakav A53, majketi mile, samo S serija dolazi u obzir 🤣

  • Rafo 13.09.2022.

    Koji je to prosječan korisnik kojemu je mobitel od 3300 ili 3800 kn cjenovno pristupačan? To je kao da se kaže da je prosječnom vozaču cjenovno pristupačan auto od 330 000 ili 380 000 kn.

Komentiraj...
Vidi sve komentare