To je to što me zanima!

Kinezi će koristiti svemir i za vojsku, a to se ne sviđa SAD-u

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Između Kine i SAD-a raste velika napetost, i to u osvajanju svemira. Kina je nedavno uspjela svoju robotičku letjelicu Change’e 4 spustiti na tamnu stranu Mjeseca.
Vidi originalni članak

Na neki način SAD je pao iza Kine. Ne može se bolje prikazati vaš nedostatak od činjenice da više ne možete poslati čovjeka u svemir. Kina to sad može napraviti, SAD ne, rekao je vojni analitičar Dean Cheng.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Između Kine i SAD-a raste velika napetost, i to u osvajanju svemira. Kina je nedavno uspjela svoju robotičku letjelicu Change’e 4 spustiti na tamnu stranu Mjeseca. Tako je postala prva zemlja na svijetu kojoj je to pošlo za rukom. Upravo je to zabrinulo mnoge vojne i svemirske stručnjake jer tvrde kako Kinezi za cilj u svemiru imaju vojno širenje.

POSLALA I PRVE FOTKE Prva u povijesti: Kineska sonda stigla na tamnu stranu Mjeseca

- Ovo je pokazatelj da je Kina sposobna iskoristiti Mjesec u vojne svrhe. Slično nešto rade i u Južnom kineskome moru. Više je elemenata koji upućuju na to da provode agresivnu vojnu politiku, a svemir im je veliki prostor na kojemu se mogu razvijati - rekao je Bob Walker, savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za istraživanje svemira.

Međutim, postoje i stručnjaci koji ističu kako Kina ovim tek pokazuje svoju tehnološku moć te da su tvrdnje o vojnom širenju u svemiru neutemeljene. Međutim, utrka u širenju svemirom je, kao tijekom Hladnog rata, u punom jeku. Američki potpredsjednik Mike Pence je prije nekoliko mjeseci najavio organiziranje tzv. “svemirskih snaga SAD-a”.

- Prijašnje administracije nisu obraćale pozornost na ugrožavanje sigurnosti u svemiru. Neke zemlje su svemir pretvorile u područje u kojima bi se mogli voditi ratovi i SAD ne smije bježati od tog izazova - rekao je tad Pence.

ASTEROID 6,4 MLRD KM OD ZEMLJE NASA stigla do najudaljenijeg objekta: Snimili Ultimu Thulu

To pokazuje kako namjere SAD-a nisu, kako tvrde neki stručnjaci, isključivo znanstvene prirode, nego da i oni razmišljaju o vojsci u bespućima svemira. Ali izgleda kako je Kina zasad bliže tom cilju.

- Moj veliki strah jest da su kineska ekonomija i tehnologija puno veća stvar od ruskih hakiranja, ekonomskih ucjena itd. Režim u Pekingu je puno ozbiljnija stvar od Putinove plutokracije u Moskvi. Rast kineskoga gospodarstva i stvaranje ekonomskog carstva prenijeli su se i na vojne sfere. Oni sve više šire svoj utjecaj, ponajviše u susjedstvu, a sad i u svemiru - rekao je stručnjak za sigurnosnu politiku Edward Lucas i dodao:

- Ovo nam mora biti upozorenje, baš kako je bilo i kad je SSSR 1957. godine lansirao Sputnjik. Odrastao sam tad uz priče o strahovima od širenja ruskog komunizma. Sad nam prijeti kineski.

New Horizons

NASA-ina sonda prvi put u povijesti snimila je najudaljeniji asteroid Ultima Thule. Asteroid se nalazi 6,4 milijarde kilometara od Zemlje. New Horizons je inače 2015. godine snimila detaljne snimke Plutona što je bila i glavna misija.     

Change’e 4

Prva letjelica koja je sletjela na tamnu stranu Mjeseca. Uspješno je sletjela prije četiri dana. Na Mjesec je donijela kamere za istraživanje terena, ali i mali ekosistem - jajašca raznih insekata te sjeme rajčice i cvijeća.     

Idi na 24sata

Komentari 87

  • dragan18 11.01.2019.

    Šta se s mjeseca ne vide zvijezde ili je ovo još jedna dobra fotomontaža.

  • MatijaBanic 09.01.2019.

    SAD ce svojim trulim i prevarantskim kapitalizmom doslovno unistiti svijet, pri tome ne mareci za nista osim fiktivne vrijednosti novca, i krojiti tu vrijednost kako im pase. Bas kao i u 60-ima, kada je je CIA dozvolila kradju ideja cak i podstavila svoje planove za razvoj tehnologije KGB-u te tako omogucila jos veca sredstva za razvoj novih tehnologija koje im treba kongres odobriti kako bi Boeing, Lockeed i Grumann mogli jos vise zaraditi i poslije se “zahvaliti” svom senatoru za uslugu. Tako i danas, SAD je 30 godina financirao kinesku ekonomiju da bi se danas mogli natjecati sa tom istom Kinom. Ako nemas suparnika onda nemas niti utrku! Iskreno se nadam da ce im konacno ta utrka izmaknuti kontroli (sto osobno vjerujem da se upravo i dogadja) kao sto je nedavni primjer kineskog rusenja Appla tj. njihovih dionica a Trup ispao budala jer se igrao sa psom koji moze itekako ugristi.

  • markopolo77 08.01.2019.

    Bob Walker je već izvjestio Trumpa da Kinezi počinju sa bojanjem mjeseca u crveno, ovaj je to kratko prokomentirao " kad završe opiči preko njega Coca cola"

Komentiraj...
Vidi sve komentare