Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
109 komentara

NASA stigla do najudaljenijeg objekta: Snimili Ultimu Thulu

Sonda je poslala signal na Zemlju koji je do nje putovao otprilike 10 sati. Sonda je Ultimu Thulu, ledenu stijenu iz razdoblja formiranja Sunčevog sustava, snimila kamerama u 5.33 sati po GMT-u

Foto: NASA
109 komentara

NASA-ina sonda New Horizons uspješno je prvi put u povijesti izbliza snimila do sada najudaljeniji svemirski objekt, asteroid nazvan Ultima Thule, koji se nalazi 6,4 milijarda kilometara od Zemlje, objavila je u utorak NASA.

Sonda je poslala signal na Zemlju koji je do nje putovao otprilike 10 sati.

New Horizons "funkcionira", rekla je Alice Bowman, dužnosnica projekta. 

SONDA PROŠLA PORED ASTEROIDA I to na kraju Sunčevog sustava: Stigli do najudaljenijeg 'svijeta'

- Upravo smo izveli najdalji prelet nekog svemirskog objekta - dodala je. Sonda je Ultimu Thulu, ledenu stijenu iz razdoblja formiranja Sunčevog sustava, snimila kamerama u 5.33 sati po GMT-u. 

Slike i podaci koje je snimila počet će stizati na Zemlju kasnije u utorak.

Predviđeno je bilo da snimi 900 fotografija u nekoliko sekundi koliko je trajao prelet tog objekta na udaljenosti od oko 3500 kilometara.

- Znanost će nam pomoći da shvatimo podrijetlo Sunčevog sustava - kazala je Bowman.

Ultima Thule, otkrivena svemirskim teleskopom Hubbleom 2014., nalazi se u Kuiperovom pojasu, golemom disku stjenovitih ostataka iz razdoblja formiranja planeta u Sunčevom sustavu. Riječ je o asteroidu dugom oko 30 kilometara.

Znanstvenici su odlučili poslati sondu New Horizons da ga istraži nakon što je 2015., devet godina nakon lansiranja, sonda poslala detaljne snimke Plutona, što je bila njezina glavna misija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message