To je to što me zanima!

Nakon eksplozije u SAD-u na ISS krenula letjelica iz Rusije

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Devet sati nakon što je u eksploziji uništena raketa američke kompanije, Rusi su iz Kazahstana uspješno lansirali letjelicu Progress koja na ISS nosi hranu i opremu
Vidi originalni članak

Ruska teretna letjelica Progress, koja prema Međunarodnoj svemirskoj postaji prevozi opremu, uspješno se odvojila od rakete Sojuz. Nju su lansirali samo devet sati nakon što je u eksploziji uništena američka raketa Antares. 

S postajom će se spojiti u srijedu poslijepodne i astronautima dopremiti gorivo, kisik, hranu i opremu za znanstvene eksperimente, pišu RIA novosti.

Ovo je prvi put da su Progress lansirali novijom raketom Sojuz-2.1a. Dosad su ovu teretnu letjelicu slali u orbitu raketama Sojuz-U-PVB.

Postaja može bez opskrbe biti do ožujka

NASA

Nakon eksplozije rakete Antares koja je nosila kapsulu Cygnus, oglasila se i NASA. Navode da, u slučaju da niti jedna raketa ne poleti prema postaji,  astronauti  mogu živjeti na zalihama koje imaju do ožujka sljedeće godine.

Navode i da iako su razočarani neuspješnim lansiranjem, ići će dalje s letovima nakon što potpuno shvate što je pošlo po zlu. 

- Znamo da Orbital može ponoviti raniji uspjeh. Lansiranje raketa nevjerojatno je težak pothvat i učimo iz svakog uspjeha, ali i neuspjeha. Današnji pokušaj lansiranja neće nas odvratiti od misije da proširimo naše mogućnosti za lansiranje tereta iz SAD-a prema ISS-u - navode iz NASA-e.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • tovarado 29.10.2014.

    trabant je trabant,ma što mi o njemu rekli i mislili.

  • arwin 29.10.2014.

    Siroti Amerikanci se pripremali mjesecima, imali odgode lansiranja i na kraju im mast ode u propast. Rusi za 9 sati spakirali teret, pripremili raketu i uspješno je ispalili. Sad će Ameri odma snimit dva tri filma da isperu sramotu.

  • strsljen2013 29.10.2014.

    Ruski "zastarjeli" taksi još uvijek radi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare