To je to što me zanima!

Nevjerojatni prizori do sada neviđenih galaksija i zvijezda

NASA-in teleskop visoke tehnologije WISE, od 2009. snimio je preko dva i pol milijuna sofisticiranih slika svemirskih objekata, uključujući i galaksiju Andromeda
Vidi originalni članak

Posljednja uspješna NASA-ina misija serija je preciznih slika svemira, koja uključuju do sad neviđene prizore galaksija, zvijezda i asteroida. Galerija je dostupna svim korisnicima interneta, a slike je snimio teleskop visoke tehnlogije, Wide-field Infrared Survey Explorer- WISE. Ukupni broj slika je veći od dva i pol milijuna, a one prikazuju više od 33 tisuće novih asteroida koji plutaju između Marsa i Jupitera, te oko 20-ak kometa.

Od 2009. otkako je 140 tisuća eura vrijedan teleskop WISE stavljen u uporabu, nastali su najsofisticiraniji prizori svemira koje je ljudsko oko vidjelo. Leće teleskopa detektiraju toplinski sjaj, tako da su mogli pronaći prašnjave, hladne i udaljene objekte koji se ne mogu vidjeti drugim teleskopima. NASA je objavila oko polovicu snimljenih slika, a uskoro će objaviti i ostale.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • bracki117 24.04.2011.

    mislin 140.000 eura,da se niste malo zeznuli pa van fali koja nula

  • ispravak_navoda 18.04.2011.

    to je isti teleskop kojim su otkrili onaj komet/asteroid koji putuje oko sunca sa zemljom. neki dan bio clanak o tome. btw, zas je ovo pod "lifestyle"?

Komentiraj...
Vidi sve komentare