To je to što me zanima!

Ni kap se ne baca: Ovaj robot iz bočice izvlači 12 doza cjepiva

Tajland je uglavnom dobro kontrolirao pandemiju covida-19, no zarazniji sojevi poput delte od travnja su povećali broj oboljelih i preminulih, pojačavajući pritisak na vlasti da ubrzaju cijepljenje
Vidi originalni članak

Tajlandski znanstvenici razvili su stroj za učinkovitije crpljenje doza cjepiva protiv covida-19 te ujedno optimizirali korištenje zaliha, izvijestili su sa Sveučilišta Chulalongkorn.

Korištenjem robotske ruke, sustav „AutoVacc“ u četiri minute može izvući 12 doza cjepiva iz bočice, što je za 20 posto više od standardnih 10 doza koje se dobiju ručno.

DELTA UZIMA MAHA Covid kreveti sve puniji, liječnici upozorili: Tek u bolnici shvate da nije šala i pitaju za cjepivo

Stroj trenutno radi samo s AstraZenecinim bočicama na kojima stoji da sadrže 10 do 11 doza.

"Dodatnih 20 posto podrazumijeva da ako imamo AstraZenece za milijun ljudi, ovaj stroj može povećati broj doza za 1,2 milijuna", rekla je glavna znanstvenica u sveučilišnom Centru za biomedicinsko inženjerstvo Juthamas Ratanvaraporn.

MAGAREĆA KLUPA Ne želimo cjepivo, ali isto tako ne želimo ni da nam djeca nose maske u školi. A da odrastemo?

Dodala je kako neki zdravstveni radnici koji koriste šprice s malim volumenom (LDSS) mogu izvući ručno i do 12 doza po bočici, no to zahtijeva više radne snage i visoku razinu vještine.

Tajland je uglavnom dobro kontrolirao pandemiju covida-19, no zarazniji sojevi poput delte od travnja su povećali broj oboljelih i preminulih, pojačavajući pritisak na vlasti da ubrzaju cijepljenje.

KREĆE CIJEPLJENJE VOJSKE SAD odobrio cjepivo Pfizera za sve starije od 16 godina

POGLEDAJTE VIDEO: GAMERI ANDREY I ADRY U 24 PITANJA

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Turbojunkie 26.08.2021.

    Kad nas netrebaju robote za izvlačenje love iz džepova građana, izvuku duplo više nego imamo. Zabite si doze u debelo meso.

  • Ekscem 26.08.2021.

    Na dnu flašice je uvijek nezdrav talog tako da to i nije neka dobra doza.

  • Arbitar666 26.08.2021.

    Koje bacanje novaca i opreme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare