To je to što me zanima!

Nizozemski policajci treniraju orlove koji će rušiti dronove

Dronovi postaju sve veći problem, a kako još nema rješenja kako im stati na kraj, nizozemska tvrtka odlučila je trenirati orlove da se bore s 'nestašnim' letjelicama
Vidi originalni članak

Sve više je dronova u rukama građana. Kako dronovi cijenom postaju sve dostupniji široj bazi korisnika tako se i gradske vlasti u mnogim sredinama sve više muče s incidentima vezanim uz ove leteće strojeve.

U nekim zemljama vlasti razmišljaju i o alternativnim rješenjima u slučaju nužde da se zaustavi neka potencijalna prijetnja dronom. Tim više jer proizvođači ne omogućuju preuzimanje kontrole nad takvim letjelicama čak ni policiji.

Jedna nizozemska tvrtka Guard From Above (Zaštita odozgora) radi na zanimljivom inovativnom pristupu treniranja ptica predatora za rušenje dronova. Pritom i paze da se ptice ne ozlijede.

Tvrtka radi isključivo samo s državnim i međunarodnim sigurnosnim agencijama. Trenutno imaju jedan projekt s nizozemskom policijom, a u svom testiranju koriste orlove za rušenje dronova .

No, također planiraju koristiti i mreže te elektroniku za potrebe zaustavljanja ili deaktiviranja "metalnih napasnika s neba".

Policija u Tokiju je nedavno objavila video kako jedan dron pokušavaju uloviti mrežom koju nose policijski dronovi.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • papajaoo7 05.02.2016.

    Ovo bi bilo izvedivo sa dronovima iz Konzuma koji spadaju u klasu igračaka. Recimo nek ulove ovako nešto. https://www.youtube.com/watch?v=U74HJGL6ACU Ili ovi japanci što lovaju drona drugim dronom i mrežom. Nema šanse. Jedino elektonsko ometanje. A što se tiče jadne ptice, pa da je pošalju na neku ovakvu zuju s motorima koji se vrte na 20.000 rpm i karbonskim propelerom. To je čisto zlostavljanje životinja. Ovaj phantom na slici ima plastične propelere i manje okretaja, a vjerovatno i pilot isključi motore kad ptica uhvati plijen da ju ne ozljedi. Naravno ptica radi ono što najbolje zna, lovi. Recimo evo nekih sličica od ozljeda propelerom. http://i.stack.imgur.com/AGmQ7.jpg A vjerujte ima i gorih. Ukratko ako netko želi napraviti nešto loše on će to i napraviti i to dosta lako i na solidnu udaljenost. Recimo imam vrlo jednostavnu letjelicu, samogradnja, max nosivosti oko 700 grama. I mogao bih ju precizno navesti u metu udaljenu 2-3 kilometra i to relativno jeftine komponente. Sve zajedno možda 400 Eura. A uz male dodatke, domet bi mogao ići na 10 km. Jači motor i prerada na veću nosivost recimo postoje 2kg. Pa sada zamislite nekog idiota s takvim nečim i s daljine od 5-6 km ti donese 2 kg eksploziva pod noge i da ne zaboravim brzinom od 100km/h, tako da je vremena za reakciju malo. Jer recimo kad je USA podpresjednik bio u ZG, Snajperi po gradu zaštita itd. Znači mala je vjerovatnost da ga netko ugrozi snajperom ili takvim nečim. Ali ovo mislim da će u budućnosti predstavljati ugrozu. Ali opet sumnjam da ameri nemaju kontra mjere za ovakvo nešto. jer dronovi se upravljaju sada pretežno na 2.4Ghz. Ali biti će u budućnosti svašta, jer je takva tehnika postala vrlo jeftina i pristupačna, a samo je mašta ili zle namjere pojedinca granica.

  • sony55 05.02.2016.

    Bolesno, dron će sigurno oziljediti orla, lako može ostati bez noge. Neka ga on proba uhvatiti prstima sa gornje strane...

  • Uni 04.02.2016.

    Meni je zao orlova, jer mogu dronovi na razne nacine da ih ozljede. U 21-om stoljecu bi trebali izmisliti nesto drugo, a zivotinje pustiti na miru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare