To je to što me zanima!

Od danas je obavezna upotreba zimske opreme: Povećali kazne

Zimska je oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. To ne moraju biti zimske gume no one se preporučuju
Vidi originalni članak

Od danas pa do 15. travnja iduće godine na većini najvažnijih cesta u unutrašnjosti Hrvatske obavezna je upotreba zimske opreme. Zimsku opremu moraju imati sve vrste motornih vozila bez obzira ima li na kolniku snijega, leda ili je on potpuno suh i idealan za vožnju. Obaveza ne vrijedi jedino za vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

U takozvane zimske dionice javnih cesta na kojima ova obaveza vrijedi ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka i rafinerija. Pojednostavljeno, u zimske dionice ugrubo spadaju sve autoceste osim istarskog ipsilona i A1 južno od Maslenice te sve važnije državne i županijske ceste osim jadranske magistrale i svih cesta južno od Knina. 

No zimska oprema ne moraju biti isključivo zimske gume. Naime, prema članku 104. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama pod zimskom opremom automobila smatraju se četiri zimske ili cjelogodišnje gume (sve gume koje imaju oznaku M+S smatraju se zimskima iako su neke cjelogodišnje) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg koji su spremni za postavljanje u slučaju potrebe. 



Kazne su posljednjim promjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama povećane. Umjesto 700 kn, od sada će vozač bez adekvatne zimske opreme plaćati 1000 kuna. 

Idi na 24sata

Komentari 145

  • Zoran Štros 18.11.2019.

    Za kupiti PRAVU zimsku gumu treba prvo pregledati testove. Uzeti jednu od prve tri - najjeftiniju. Zimska guma je jako dobra samo na SNIJEGU. Čim se vozi po suhom - ne drži dobro cestu jer je MEKANA i ima lamele koje se "njišu". Kod kočenja po suhome zimska ima duži zaustavni put od ljetne, a tako isto i u zavojima više klizi, i - brže se troši. Normalno - to je za "jaču" vožnju. Za po propisu - OK!

  • MarijanD 17.11.2019.

    Ne shvaćam to glupo vjerovanje tkz stručnjacima o zimskim i ljetnim gumama. Kada sam šogoru koji živi u Americi, Chicago, snijega daleko puno više nego kod nas, leda daleko duže nego kod nas, temperature puno niže nego kod nas, da stavljam zimske gume, šogi nije vjerovao. Kakve zimske gume, mi u Americi svi vozimo samo cjelogodišnje gume, pa ovdje skoro da i nema kupiti zimskih i ljetnih guma. E sad će me neki pametni hrvati uvjeravati da nema do dobre zimske gume, ali ako cijela Amerika vozi cjelogodišnje gume, e onda ću ija. Zašto da plaćam duplo ako ne moram...eto...

  • tutek 16.11.2019.

    Sprdačina od zakona. Imaš lance u prtljažniku i stare plastične ljetne gume dubine 4mm i ti si siguran. A netko drugi ima NOVE ljetne gume dubine 7-8mm ali nema lance u prtljažniku on je opasnost. A kako to auto prepoznaje da netko ima lance u prtljažniku (koje nema namjeru staviti na auto jer ni ne zna kako) pa postaje siguran i odlično koči, a onaj koji ima dobre gume ali nema lance on je nesiguran i opasnost? Debilana, ili stavi da pod zimsku opremu obavezno idu zimske gume ili nemoj raditi takav cirkus od zakona.

Komentiraj...
Vidi sve komentare