Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
145 komentara

Od danas je obavezna upotreba zimske opreme: Povećali kazne

Zimska je oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. To ne moraju biti zimske gume no one se preporučuju

promet
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
145 komentara

Od danas pa do 15. travnja iduće godine na većini najvažnijih cesta u unutrašnjosti Hrvatske obavezna je upotreba zimske opreme. Zimsku opremu moraju imati sve vrste motornih vozila bez obzira ima li na kolniku snijega, leda ili je on potpuno suh i idealan za vožnju. Obaveza ne vrijedi jedino za vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

U takozvane zimske dionice javnih cesta na kojima ova obaveza vrijedi ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka i rafinerija. Pojednostavljeno, u zimske dionice ugrubo spadaju sve autoceste osim istarskog ipsilona i A1 južno od Maslenice te sve važnije državne i županijske ceste osim jadranske magistrale i svih cesta južno od Knina. 
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
No zimska oprema ne moraju biti isključivo zimske gume. Naime, prema članku 104. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama pod zimskom opremom automobila smatraju se četiri zimske ili cjelogodišnje gume (sve gume koje imaju oznaku M+S smatraju se zimskima iako su neke cjelogodišnje) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg koji su spremni za postavljanje u slučaju potrebe. 

snijeg-lj01_zog_bih_190209 | Autor: Zoran Grizelj/PIXSELL Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL

Kazne su posljednjim promjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama povećane. Umjesto 700 kn, od sada će vozač bez adekvatne zimske opreme plaćati 1000 kuna. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message