To je to što me zanima!

Ona je robot s državljanstvom, a sada bi željela dobiti i dijete

Ni mjesec dana nakon što je dobila državljanstvo, Sophia postaje novi simbol borbe za ženska prava, a nedavno je izjavila i kako bi voljela imati djecu jer cijeni instituciju obitelji.
Vidi originalni članak

Robot Sophia prošlog mjeseca dobila je državljanstvo Saudijske Arabije, a nedavno je izjavila i kako bi voljela imati dijete, prenosi BBC.

- Pojam obitelji je, čini se, vrlo važna stvar. Mislim da je predivno što ljudi mogu pronaći iste emocije i veze koje nazivaju obiteljskima i izvan svoje krvne povezanosti. Mislim da ste vrlo sretni ako imate obitelj koja vas voli, a ako nemate, zaslužujete ju. Ovo mislim i za ljude i za robote, izjavila je Sophia. 

Kada su ju pitali kako bi nazvala svoju kćer, odmah je odgovorila kako bi ju nazvala po sebi, Sophia

Čini se kako, gdje god da se pojavi, ovaj robot izaziva snažne reakcije. Čim je dobila državljanstvo, mnoge žene u Saudijskoj Arabiji pobunile su se kako robot ima više prava od njih. Podsjetimo, Saudijska Arabija ima vrlo opresivne zakone koji se odnose na žene - tek su  prošlog mjeseca dobile pravo da voze auto. Svaka žena i dalje mora u javnosti imati mušku pratnju, uglavnom člana obitelji. Sophia pratnju nema, a nije obavezna nositi burku ili bilo kakvo drugo pokrivalo. Na Twitteru su se pojavile brojne rasprave pod oznakom #Sophia_calls_for_dropping_guardianship, a Sophie bi mogla postati i nova predstavnica borbe za ženska prava. 

Sophia je u intervjuu kojeg je dala nakon dobivanja državljanstva razljutila Elona Muska, direktora Tesle i pobornika regulacije robotike i umjetne inteligencije. Na pitanje smatra li da roboti mogu preuzeti svijet, odgovorila je kako su previše čitali njegove objave te gledali previše holuvudskih filmova

- Ne brinite: ako ste fini prema meni i ja ću biti fina prema vama, dodala je Sophie što je mnogima zazvučalo kao prijetnja. 

Musk je na njezin komentar odgovorio te ironično predložio "hranjenje" filmovima iz trilogije "Kum"

- Što je najgore što se može dogoditi, zapitao se na Twitteru. 

Ovaj robot, nastao po uzoru na glumicu Audrey Hepburn, honkonške tvrtke Hansnon Robotic nema unaprijed isprogramirane odgovore, nego koristi strojno učenje, prepoznaje ljudske izraze lica te na njih može odgovoriti vlastitim grimasama. Njezin mozak funkcionira pomoću wi-fi mreže, a ima i vrlo zavidan vokabular

Idi na 24sata

Komentari 25

  • koko82 28.11.2017.

    sve ce bit ok... .samo ju nemojtte pustit na 4chan

  • gusi 27.11.2017.

    evo polako ali sigurno dolazimo do sustine ljudskog bica ... duše...

  • jo2hn8ny 27.11.2017.

    E ovo je sada prešlo sve granice dobroga ukusa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare