Obavijesti

Tech

Komentari 25

Ona je robot s državljanstvom, a sada bi željela dobiti i dijete

Ona je robot s državljanstvom, a sada bi željela dobiti i dijete
1

Ni mjesec dana nakon što je dobila državljanstvo, Sophia postaje novi simbol borbe za ženska prava, a nedavno je izjavila i kako bi voljela imati djecu jer cijeni instituciju obitelji.

VIDEO

Robot Sophia prošlog mjeseca dobila je državljanstvo Saudijske Arabije, a nedavno je izjavila i kako bi voljela imati dijete, prenosi BBC.

- Pojam obitelji je, čini se, vrlo važna stvar. Mislim da je predivno što ljudi mogu pronaći iste emocije i veze koje nazivaju obiteljskima i izvan svoje krvne povezanosti. Mislim da ste vrlo sretni ako imate obitelj koja vas voli, a ako nemate, zaslužujete ju. Ovo mislim i za ljude i za robote, izjavila je Sophia. 

Kada su ju pitali kako bi nazvala svoju kćer, odmah je odgovorila kako bi ju nazvala po sebi, Sophia

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čini se kako, gdje god da se pojavi, ovaj robot izaziva snažne reakcije. Čim je dobila državljanstvo, mnoge žene u Saudijskoj Arabiji pobunile su se kako robot ima više prava od njih. Podsjetimo, Saudijska Arabija ima vrlo opresivne zakone koji se odnose na žene - tek su  prošlog mjeseca dobile pravo da voze auto. Svaka žena i dalje mora u javnosti imati mušku pratnju, uglavnom člana obitelji. Sophia pratnju nema, a nije obavezna nositi burku ili bilo kakvo drugo pokrivalo. Na Twitteru su se pojavile brojne rasprave pod oznakom #Sophia_calls_for_dropping_guardianship, a Sophie bi mogla postati i nova predstavnica borbe za ženska prava. 

Sophia je u intervjuu kojeg je dala nakon dobivanja državljanstva razljutila Elona Muska, direktora Tesle i pobornika regulacije robotike i umjetne inteligencije. Na pitanje smatra li da roboti mogu preuzeti svijet, odgovorila je kako su previše čitali njegove objave te gledali previše holuvudskih filmova

- Ne brinite: ako ste fini prema meni i ja ću biti fina prema vama, dodala je Sophie što je mnogima zazvučalo kao prijetnja. 

Musk je na njezin komentar odgovorio te ironično predložio "hranjenje" filmovima iz trilogije "Kum"

- Što je najgore što se može dogoditi, zapitao se na Twitteru. 

Ovaj robot, nastao po uzoru na glumicu Audrey Hepburn, honkonške tvrtke Hansnon Robotic nema unaprijed isprogramirane odgovore, nego koristi strojno učenje, prepoznaje ljudske izraze lica te na njih može odgovoriti vlastitim grimasama. Njezin mozak funkcionira pomoću wi-fi mreže, a ima i vrlo zavidan vokabular

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica