To je to što me zanima!

Pomalo zastrašujuće: Zvukovi iz dubine od 10 tisuća metara

Znanstvenici su bili iznenađeni s onim što su čuli na dnu Marijanske brazde. Ispostavilo se da je najdublje mjesto u oceanu zapravo svojevrsna zvučna komora...
Vidi originalni članak

Marijanska brazda je najdublje mjesto u oceanu, a njezina najniža točka, imena Challenger Deep, nalazi se na dubini većoj od 10.000 metara. Tamo dolje je potpuno drugačiji svijet, a znanstvenici Nacionalnog ureda za ocean i atmosferu odlučili su istražiti ima li 'tamo dolje' kakvih zvukova, te su na samo dno, na 23 dana, postavili poseban hidrofon obložen titanom. 

Iako bi mnogi pomislili da dolje vlada mrtva tišina, ono što su čuli je..., pa pomalo zastrašujuće. Konstatno se čuju zvukovi poput udaljene grmljavine, nezamaljski jauci, čudni piskutavi zvukovi...

U intervjuu koji je znanstvenik Robert Dziak dao za Gizmodo, kazao je da su bili iznenađeni sa onime što su čuli. Ispostavilo se, naime, da je najdublje mjesto u oceanu zapravo svojevrsna zvučna komora koja upija sve zvukove iz okoline. 

- Iznenadilo me koliko se sve čisto može čuti. Bučan je bio i tajfun 4. kategorije koji je prošao iznad brazde. Osim toga čuli smo i pjesmu kitova. No, mnogo zvukova dolazilo je i od prometa brodova koje se prepoznaje po prilično specifičnom zvuku propelera - rekao je Dziak.

Iduće godine planiraju ponoviti sve, samo što će ovaj put sa mirkofonom na put krenuti i  - kamera.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • montello 06.03.2016.

    sad ćete napisati da morsko čudovište hoda po dnu

  • Hrvat300 06.03.2016.

    Ma kakvi,to su sigurno neke čudne sile dole,a ispod toga su 4 slona koja drže ovaj naš planet.Ako ne vjerujete pitajte ministra znanosti :)))

  • Zaczgb 06.03.2016.

    jel tamo MH370

Komentiraj...
Vidi sve komentare