Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Pomalo zastrašujuće: Zvukovi iz dubine od 10 tisuća metara

Znanstvenici su bili iznenađeni s onim što su čuli na dnu Marijanske brazde. Ispostavilo se da je najdublje mjesto u oceanu zapravo svojevrsna zvučna komora...

44 komentara

Marijanska brazda je najdublje mjesto u oceanu, a njezina najniža točka, imena Challenger Deep, nalazi se na dubini većoj od 10.000 metara. Tamo dolje je potpuno drugačiji svijet, a znanstvenici Nacionalnog ureda za ocean i atmosferu odlučili su istražiti ima li 'tamo dolje' kakvih zvukova, te su na samo dno, na 23 dana, postavili poseban hidrofon obložen titanom. 

Foto: Wikipedia

Iako bi mnogi pomislili da dolje vlada mrtva tišina, ono što su čuli je..., pa pomalo zastrašujuće. Konstatno se čuju zvukovi poput udaljene grmljavine, nezamaljski jauci, čudni piskutavi zvukovi...

U intervjuu koji je znanstvenik Robert Dziak dao za Gizmodo, kazao je da su bili iznenađeni sa onime što su čuli. Ispostavilo se, naime, da je najdublje mjesto u oceanu zapravo svojevrsna zvučna komora koja upija sve zvukove iz okoline. 

- Iznenadilo me koliko se sve čisto može čuti. Bučan je bio i tajfun 4. kategorije koji je prošao iznad brazde. Osim toga čuli smo i pjesmu kitova. No, mnogo zvukova dolazilo je i od prometa brodova koje se prepoznaje po prilično specifičnom zvuku propelera - rekao je Dziak.

Iduće godine planiraju ponoviti sve, samo što će ovaj put sa mirkofonom na put krenuti i  - kamera.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message