To je to što me zanima!

Reforma zakona o autorskim pravima u Njemačkoj uvodi i pravila za društvene mreže

Platforme poput YouTubea ili Facebooka bi ubuduće trebale odgovarati za autorske materijale poput glazbe, fotografija ili pisane riječi. Pitanje obeštećenja za autorska prava bi se rješavalo otkupljivanjem licenci
Vidi originalni članak

Njemačka vlada prihvatila je u srijedu nacrt reforme zakona o autorskim pravima koji bi trebao bolje regulirati odnos prema autorskim pravima na internetu.

- Ovo je najveća reforma zakona o autorskim pravima u posljednjih 20 godina. Djelatnici iz kreativnog sektora bi trebali pravedno sudjelovati u dobiti internetskih platformi - rekla je ministrica pravosuđa Christine Lambrecht nakon redovitog sastanka kabineta u srijedu.

Ona je objasnila da nacrt zakona pokušava "pomiriti interese" vlasnika autorskih prava, internetskih platformi i korisnika.

Platforme poput YouTubea ili Facebooka bi ubuduće trebale odgovarati za autorske materijale poput glazbe, fotografija ili pisane riječi. Pitanje obeštećenja za autorska prava bi se rješavalo otkupljivanjem licenci.

JAVNA RASPRAVA Google i Facebook news morat će plaćati za prenesene vijesti?

Korištenje glazbenog ili video materijala do 15 sekundi trajanja ili 160 znakova teksta bi bilo pokriveno preko tzv. paušalnog pravila.

Ovo pravilo je naišlo na kritike velikih platformi vlasnika autorskih prava poput Njemačke nogometne lige ili predstavnika privatnih radio i televizijskih kompanija

Uvodi se i pravilo po kojem bi vlasnik autorskih prava mogao tužiti platformu koja bez njegovog znanja ili odobrenja postavlja zaštićeni materijal na internet.

Udruga digitalnog gospodarstva Bitcom proglasila je reformu zakona "propalom".

"Reforma ovog zakona je u praksi neupotrebljiva jer ne može biti kompliciranija", stoji u priopćenju Bitcoma.

Zakon još mora proći oba doma parlamenta, a odluka na EU razini mora biti donesena do lipnja ove godine.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • BlackRaven 05.02.2021.

    Njemci idu za "američkim modelom" copyrighta. Sretno im bilo. Motaj kablove i seli servere u Nizozemsku.

  • 04.02.2021.

    Iskreno, nisam youtube upalio jedno 6 7 dana sigurno,.. sve manje i manje ga koristim jer njihov neki algoritam gura neke stvari koje me ne zanimaju baš... Ko više plati, jel... Nadam se uskoro nekoj alternativi kvalitetnijoj

  • ♾shedow♾ 04.02.2021.

    ISTINU možeš zaustaviti samo da ugasiš internet i to bi tek djelomično zaustavilo širenje istine! Naime mainstream mediji su si uzeli za pravo MONOPOLA na istinu a vidimo da ih je 90% fake news a fake su zato jer su glasnogovornici politike i moćnika a znamo da političar čim zine ujedno i laže, čast iznimkama! Na taj način sve što nije mainstream "istina", sve se proglašava teorijom urote! ZAKLJUČAK: Ovčja poslušnost i uzimanje zdravo za gotovo svega što netko kaže je inteligentno, odgovorno,ispravno a misliti svojom glavom, donositi vlastite prosudbe i zaključke je teorija urote!? Znate li i da je zabrana govora zapravo zabrana misli/misliti? Svakoj verbalizaciji prethode misaoni procesi. Pošto se stolječima svijet temelji na laži od strane politike i moćnika, zato i liči na pakao a informacije su danas sveprisutne i zato trebaju cenzuru jer laž je kratkoga vijeka, svaka istina ju razotkrije, baš kao što tama nestane kad upališ svjetlo. Otvarat će se neovisni mediji,platforme,društvene mreže, več je počelo a samim time će mainstream postat i postao je sprdnja i karikatura!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare