Obavijesti

News

Komentari 3

Google i Facebook news morat će plaćati za prenesene vijesti?

Google i Facebook news morat će plaćati za prenesene vijesti?
1

Iz Europskog parlamenta i Europske komisije su tumačili kako postojeći Zakon o autorskim pravima datira iz 2001. kada tehnološki divovi poput Googlea i Facebooka nisu imali toliki utjecaj na društvo kao danas

VIDEO

Vlada premijera Andreja Plenkovića pustila je u javnu raspravu prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji regulira temu koja je prije godinu dana izazivala žestoke polemike u europskoj i svjetskoj javnosti, piše u utorak Jutarnji list.

Radi se o zakonu koji se donosi na temelju prošlogodišnje Direktive o autorskim pravima izglasane u Europskom parlamentu, uz brojne otpore, prvenstveno tehnoloških divova kao što su Facebook i Google, ali i dijela javnosti, koji smatra da se na ovaj način internet želi cenzurirati, navodi dnevnik.

Google i Facebook će plaćati za sadržaje australskih medija!
Google i Facebook će  plaćati za sadržaje australskih medija!

Direktiva je od presudne važnosti za izdavače i novinare - osigurava pripadajuću pravednu naknadu u prihodima koji velike internetske platforme monopolistički ostvaruju na reklamama koje su linkovima povezane na sadržaj, na novinarske tekstove i fotografije.

Iz Europskog parlamenta i Europske komisije su tumačili kako postojeći Zakon o autorskim pravima datira iz 2001. kada tehnološki divovi poput Googlea i Facebooka nisu imali toliki utjecaj na društvo kao danas.

Reforma je dobila podršku vodećih medija i umjetnika koji žele pravedniju raspodjelu zarade koja sada ostaje u rukama platformi koje koriste njihov sadržaj. Direktiva je usvojena malom većinom, a jedna od odredbi glasi kako sve članice EU moraju uskladiti nacionalne zakone u roku od dvije godine.

Najvažniji dio zakona odnosi se na stvaranje tržišta autorskih prava, propisuje zaštitu prava izdavača informativnih publikacija u pogledu internetskih korištenja te uređuje korištenje autorskih prava od strane pružatelja usluga dijeljenja sadržaja.

Eksplicitno je navedeno da se "propisuje novo pravo srodno autorskom pravu za izdavače informativnih publikacija (izdavače dnevnih novina, tjednih ili mjesečnih časopisa i sl.), čime bi se trebao riješiti problem s kojim se oni susreću u slučaju kada agregatori sadržaja (poput Google newsa i dr.) koriste u svojim objavama informativne publikacije u koje ulažu izdavači i od toga zarađuju, a da pritom s izdavačima ne dijele tako stečenu financijsku dobit".

Evo kako lako možete saznati tko vas sve prati na Facebooku
Evo kako lako možete saznati tko vas sve prati na Facebooku

Dakle, ako će Facebook ili Google news htjeti prenijeti vijest ili priču Jutarnjeg lista ili Nove TV, morat će platiti, jer je u pitanju korištenje rezultata nečijeg intelektualnog rada.

Po novome, internetske platforme to više ne bi mogle bez dopuštenja izdavača, kojima će biti dužne isplatiti određene naknade. Izdavači bi dobili pravni alat za borbu protiv toga da drugi zarađuju na njihovim proizvodima, donosi Jutarnji list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"