To je to što me zanima!

Seizmolog odgovara: Zašto se potresi događaju baš u Italiji?

Italija je jedna od seizmički najaktivnijih zemlja u svijetu. Vodeći talijanski seizmolog tvrdi da postoji geodinamička povezanost između jakog potresa u kolovozu i svih koji su uslijedili nakon...
Vidi originalni članak

Veliki potres (6,6) pogodio je središnju Italiju i područje talijanske pokrajine Umbrija. Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara, a njegov epicentar bio je 132 kilometra sjeveroistočno od Rima te 68 kilometara jugoistočno od Perugie, prenosi IFLScience.

POGLEDAJTE VIDEO:

Posljedice potresa osjećaju se i danas. Potres je bio toliko jak da je oštetio i dio planine Monte Vettore, u blizini epicentra. Premda nije jasno koliko je duboka pukotina, iz zraka prizor izgleda zastrašujuće. Stručnjaci predviđaju da će se zemlja nastaviti tresti i u bliskoj budućnosti. Jedan od tih potresa, kako se strahuje, mogao bi uzrokovati veliko klizište, odnosno da se vrh planine Monte Vettore odlomi.

Brojni potresi u kolovozu, rujnu, listopadu...

Ovo nije prvi potres koji se dogodio ove godine, 26.-27. listopada 2016. su dva potresa magnitude 5,4 i 5,9, praćena stotinama manjih udara, pogodila planinsko područje Sibilina u središnjoj Italiji. Jedna osoba umrla je od srčanog udara, vjerojatno od šoka.

Još jedan potres, 24. kolovoza 2016., magnitude 6 sravnio je sa zemljom gradove Amatrice, Accumoli i Arquata del Tronto, usmrtivši 298 ljudi. Pogođeno područje nalazi se oko 30 kilometara od epicentra potresa u listopadu.

Zbog čega se događa toliko puno potresa baš na ovom području?

Italija je pogodna za potrese zbog specifičnih geoloških faktora. Pozicionirana je duž nekoliko aktivnih mreža između Euroazijske i Afričke tektonske ploče. Godišnje se pomiču dva centimetra što izaziva nove tenzije. 

U talijanskim Apeninima, koji se protežu od Ligurije na sjeverozapadu pa sve do Sicilije na jugu, dominiraju rasjedi u Zemljinoj kori, a svaki je u prosjeku dug od 10 do 20 kilometara. Upravo na podjučjima oko tog planinskog lanca događali su se potresi u kolovozu i listopadu, uz mnogo malih podrhtavanja koja su uslijedila nakon velikih potresa. 

Gianluca Valensise, seizmolog talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, rekao je da postoji ''geodinamička povezanost'' između smrtonosnog potresa u kolovozu i svih koji su uslijedili. Potresi koji su pogodili središnju Italiju u posljednja dva mjeseca mogli bi se nastaviti kao domino efekt, tako da uzduž sustava rasjeda središnjih Apenina jedan veliki potres vodi drugome, upozorio je seizmolog. 

 

Idi na 24sata

Komentari 52

  • ružoman 04.11.2016.

    Treba malo vise pokazati Amere u super svijetlu i pisati sta su radili njihovi harrp sustavi a sta sad jos gore od toga radi najveci izum tj najveci magnet koji su izgradili u povjesti čovječanstva s tim sranjima zele unistiti svu sirotinju i svim snagama da odrzavaju svijet na 7 milijardi eto to rade a ostalo da ni ne pricam

  • jluci82 04.11.2016.

    Lako je za potrese dok su samo potresi.Ako potres pokrene supervulkan-e onda bi nas u regiji piroklastični tok mogao sve zbrisati .

  • LOVAC NA PINOKIJE 04.11.2016.

    Jučer 3.11.2016 od podne pa do ponoći (znači 12 sati u bloku) na You Tube kanalu UŽIVO(live event) demostrirao sam najavu potresa unaprijed. SVIH 30 potresa koji su se dešavali u Centralnoj Italiji predvidio sam unaprijedi točno u MINUTU. U 12 sati pogodio sam unaprijed UŽIVO 30 potresa koje su gledatelji mog YouTube kanala mogli pratiti uživo. Jednom i zauvijek dokazao sam da se potresi mogu predvidjeti u SEKUNDU unaprijed koliko god želite. Objasnio sam i kako se mogu spasiti milioni života što je najvažnije. Ono što sezmiolozi pričaju i šire o potresima nema VEZE SA MOZGOM. Jedino što je istina što govore je da se potres ne može predvidjeti- DA ALI POTRES O KOJEM ONI PRIČAJU I KOJI NE POSTOJI. Potresi su predvidljivi i ja sam to jučer uživo dokazao u periodu od 12 sati u komadu UŽIVO pred ljudima koji su to pratili. Pogoditi 30 potresa unaprijed i za redom VREMENSKI ne može se ni pod RAZNO - slučajno , to je kao da pogodiš 30 sedmica na lotu, čak mnogo teže jer je broj kombinacija tolik da ne bi stao niti na jedan format papira ili monitor. Jučer se je desila povijest. jednom i zauvijek. Video možete pogledati na You Tube kanalu IKEEPS EARTHQUAKE CHANNEL ili na linkovima https://www.youtube.com/watch?v=_vM1YR7jJQg i https://www.youtube.com/watch?v=FJOinw-Z6vs

Komentiraj...
Vidi sve komentare