To je to što me zanima!

Šokantna otkrića u Pompejima: 'Morat ćemo mijenjati knjige...'

Otkrića zadnja dva tjedna mogla bi promijeniti bitnu činjenicu o erupciji vulkana Vezuv. Naime, čini se da se ona nije dogodila u kolovozu, kako se tvrdi godinama, već u listopadu
Vidi originalni članak

Još jedno u nizu novih otkrića na Pompejima možda promijene brojne knjige o nalazištu. 

Arheolozi su pronašli šest novih kostura žena i djece koji su tražili sklonište u maloj sobi. No, čini se da su ili zdrobljeni kada je krov pao ili su izgorjeli. Na službenoj stranici arheološkog iskopišta piše da su pljačkaši grobova, kada su nakon erupcije tražili blago, tijelima promijenili položaje. 

Kuća u kojoj su ih pronašli povezana je s ranijim otkrićima prošlog tjedna - od predivnih murala pa do natpisa koji bi mogao dokazati kada se erupcija vulkana točno dogodila. 

Prema sadašnjim informacijama, kobna erupcija vulkana Vezuv dogodila se 24. kolovoza 79. godine, kako je pisao Plinije Mlađi u svom pismu Tacitu. U pismu je opisao katastrofu u kojoj je poginuo njegov stric Plinije Stariji, a on je svemu svjedočio dok je bježao brodom. To pismo su znanstvenici smatrali relevantnim za utvrđivanje točnog datuma erupcije. 

NAŠLI NOVI KOSTUR Kakva smrt: Bježao od erupcije Vezuva, a ubio ga kameni blok

No, arheolozi su pronašli natpis na kući koji bi mogao pokazati da se erupcija dogodila zapravo dva mjeseca kasnije - 24. listopada. 

Kuća u kojoj su pronašli natpis se, u trenutku erupcije, obnavljala, a ono što je napisano je vjerojatno bilo prekriveno žbukom.

Znanstvenici tvrde da su pronašli i brojne kalcificirane plodove koji su karakteristični više za jesen nego ljeto - orašaste plodove, smokve i nar. Ističu i da su ostaci odjeće na nekim žrtvama također pokazali da se radi o jesenskom razdoblju. 

- Čini se da ćemo morati prepraviti datume u svim knjigama o Pompejima - kazao je Massimo Osanna, direktor arheološkog iskopišta u Pompejima za Daily Mail

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 28.10.2018.

    Sokantno? Ma kome je realno gledajuci to iole bitno??

  • Unclejoe 27.10.2018.

    Ufff, kod nas bi ih nazvalo revizionistima.

  • Satna 25.10.2018.

    I morat ce knjige mjenjat zbog par dana koji su se desili sss kad ono mene zanima zasto se vecina knjiga danas koristi a dokazano da su to gluposti i uporno se uce

Komentiraj...
Vidi sve komentare