Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
18 komentara

Šokantna otkrića u Pompejima: 'Morat ćemo mijenjati knjige...'

Otkrića zadnja dva tjedna mogla bi promijeniti bitnu činjenicu o erupciji vulkana Vezuv. Naime, čini se da se ona nije dogodila u kolovozu, kako se tvrdi godinama, već u listopadu

Foto: screenshot/Twitter
18 komentara

Još jedno u nizu novih otkrića na Pompejima možda promijene brojne knjige o nalazištu. 

Arheolozi su pronašli šest novih kostura žena i djece koji su tražili sklonište u maloj sobi. No, čini se da su ili zdrobljeni kada je krov pao ili su izgorjeli. Na službenoj stranici arheološkog iskopišta piše da su pljačkaši grobova, kada su nakon erupcije tražili blago, tijelima promijenili položaje. 

Foto: screenshot/Twitter

Kuća u kojoj su ih pronašli povezana je s ranijim otkrićima prošlog tjedna - od predivnih murala pa do natpisa koji bi mogao dokazati kada se erupcija vulkana točno dogodila. 

Prema sadašnjim informacijama, kobna erupcija vulkana Vezuv dogodila se 24. kolovoza 79. godine, kako je pisao Plinije Mlađi u svom pismu Tacitu. U pismu je opisao katastrofu u kojoj je poginuo njegov stric Plinije Stariji, a on je svemu svjedočio dok je bježao brodom. To pismo su znanstvenici smatrali relevantnim za utvrđivanje točnog datuma erupcije. 

NAŠLI NOVI KOSTUR Kakva smrt: Bježao od erupcije Vezuva, a ubio ga kameni blok

No, arheolozi su pronašli natpis na kući koji bi mogao pokazati da se erupcija dogodila zapravo dva mjeseca kasnije - 24. listopada. 

Kuća u kojoj su pronašli natpis se, u trenutku erupcije, obnavljala, a ono što je napisano je vjerojatno bilo prekriveno žbukom.

Foto: screenshot/Twitter

Znanstvenici tvrde da su pronašli i brojne kalcificirane plodove koji su karakteristični više za jesen nego ljeto - orašaste plodove, smokve i nar. Ističu i da su ostaci odjeće na nekim žrtvama također pokazali da se radi o jesenskom razdoblju. 

- Čini se da ćemo morati prepraviti datume u svim knjigama o Pompejima - kazao je Massimo Osanna, direktor arheološkog iskopišta u Pompejima za Daily Mail

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message