To je to što me zanima!

Solarna elektrana u Maroku će biti velika poput glavnog grada

Solarni kompleks Ouarzazate u Maroku će proizvoditi energiju za milijun domova, a ukupna vrijednost mu je 9 milijardi dolara. Prva faza proradit će u studenom
Vidi originalni članak

U Maroku će tijekom studenog otvoriti prvu fazu nove solarne elektrane, koja će kad bude gotova, imati površinu poput  glavnog grada Rabata. 

Elektrana se gradi u gradu Ouarzazateu, inače poznatom kao mjestu snimanja brojnih filmskih hitova.  

Noor 1 će imati 500.000 zrcala u obliku polumjeseca koja će pratiti Sunce tijekom dana, a svako je visoko 12 metara. Služit će kako bi se zagrijavale cijevi pune otopine koja se može zagrijati na 393 Celzija. Kad je pomiješaju s vodom, proizvodi se para koja će pokretati turbine i proizvoditi električnu energiju. 

Uz Noor 1, kroz dvije godine bi se trebale otvoriti Noor 2 i 3, a Maroko bi 2020. godine uz energiju vode i vjetra trebao polovicu potreba za električnom energijom dobivati iz obnovljivih izvora, a plan je dio viška prodati u Europu, piše Guardian.

Kompleks Ouarzazate proizvodit će oko 580 MW električne energije, što je dovoljno za milijun domaćinstava, a ukupna cijena je oko 9 milijardi dolara. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • ZZ on top 28.10.2015.

    Prolazim neki dan pored studentskih domova koji se obnavljaju u ZG. Vidim da se obnavlja izolacija i lim na krovovima, a tolika se površina krovova bas lijepo mogla iskoristiti za solarne panele (a oni kao rade energetski učinkovite objekte) Malo stiropora, kamene vune i onda kao imaš energetski prihvatljiv zgradu. Ma može li to bolje?

  • jožek2 28.10.2015.

    Kad bi se kod nas i počelo nešto o tome razgovarati nebi se nikako mogli dogovoriti oko lokacije, jer tada bi se pojavilo stotinu nevladinih udruga pomtpomognutim oporbom i izmišljali bi tisuće štetnih argumenata. i svima bi to smetalo, jer mi Hrvati smo tako složan narod.

  • Babaluji x 28.10.2015.

    e može se puno toga kad se mozak koristi razumno !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare