Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Solarna elektrana u Maroku će biti velika poput glavnog grada

Solarni kompleks Ouarzazate u Maroku će proizvoditi energiju za milijun domova, a ukupna vrijednost mu je 9 milijardi dolara. Prva faza proradit će u studenom

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
13 komentara

U Maroku će tijekom studenog otvoriti prvu fazu nove solarne elektrane, koja će kad bude gotova, imati površinu poput  glavnog grada Rabata. 

Elektrana se gradi u gradu Ouarzazateu, inače poznatom kao mjestu snimanja brojnih filmskih hitova.  

Noor 1 će imati 500.000 zrcala u obliku polumjeseca koja će pratiti Sunce tijekom dana, a svako je visoko 12 metara. Služit će kako bi se zagrijavale cijevi pune otopine koja se može zagrijati na 393 Celzija. Kad je pomiješaju s vodom, proizvodi se para koja će pokretati turbine i proizvoditi električnu energiju. 

Uz Noor 1, kroz dvije godine bi se trebale otvoriti Noor 2 i 3, a Maroko bi 2020. godine uz energiju vode i vjetra trebao polovicu potreba za električnom energijom dobivati iz obnovljivih izvora, a plan je dio viška prodati u Europu, piše Guardian.

Kompleks Ouarzazate proizvodit će oko 580 MW električne energije, što je dovoljno za milijun domaćinstava, a ukupna cijena je oko 9 milijardi dolara. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message