To je to što me zanima!

Što je uopće suhi estrih? Koje su njegove prednosti i mane?

Suhi podovi, suhe glazure, suhomontažni estrih, suhi estrih ili plivajući podovi ne trebaju se sušiti, pa radovi mogu započeti odmah nakon sušenja ljepila.
Vidi originalni članak

U kući obitelji Jelušić ovih dana traju pripreme za postavljanje estriha. Estrih je tanki građevinski element koji se polaže na nosivu podlogu, najčešće betonsku ploču, kao priprema za izvedbu poda spremnog za uporabu. Podovi moraju zadovoljavati određene kriterije u pogledu toplinske izolacije, čvrstoće, površinske tvrdoće, otpornost na mehanička oštećenja. Uz navedene zahtjeve, zadatak estriha je izjednačavanje neravnina na podlozi te formiranje površine prilagođene hodanju, odnosno preuzimanju podne obloge. Estrih inače u području stanovanja i uredskih prostora služi i kao poboljšanje zvučne izolacije (izolacija buke od koraka).

Danas se prilikom izgradnje još uvijek najčešće koristi cementni estrih u kojemu se kao vezivni materijal pojavljuje cement. Razlog tomu je njegova jednostavna priprema, ugradnja i prihvatljiva cijena. No, mana mu je vrijeme potrebno za hidratiziranje i postizanje odgovarajuće čvrstoće, odnosno – što je još važnije – postizanje sposobnosti da se nadogradi završnim slojem, primjerice parketom. Ukoliko izvođač nije poštivao osnovna načela prilikom izvedbe ili se estrih nije osušio, postoji velika opasnost da će se parket početi podizati, ili će se pojaviti neka druga oštećenja ovisno o vrsti podloge.

U prethodnom smo članku napomenuli kako je tvrtka Fermacell prepoznala potrebe sve zahtjevnijih investitora, te krajem prošlom stoljeća patentirala gipsvlaknaste ploče kao odgovor na potrebe kupaca. Ti su zahtjevi prvenstveno išli u smjeru izgradnje kvalitetnih stambenih objekata s minimalnim utjecajem na okoliš, ali i sanacije postojećih objekata s naglaskom na prostorije izložene vlazi, buci, temperaturnim razlikama, opasnosti od požara i sl. Primjena FERMACELL estrih-elemenata pokazala se prikladnim rješenjem. Sastoje se od dvije međusobno zalijepljene FERMACELL gips-vlaknaste ploče debljine 10 ili 12,5 mm. Dimenzije elemenata iznose 1500 x 500 mm. U ponudi se nalaze sa i bez različitih izolacijskih kaširanih slojeva. Polaganje se izvodi kao plivajući pod u "razvučenom spoju".

Suhi podovi, suhe glazure, suhomontažni estrih, suhi estrih ili plivajući podovi ne trebaju se sušiti, pa svi daljnji radovi mogu započeti odmah nakon sušenja ljepila. Izvrsni su zvučni izolatori, a velika prednost je i to što se elementi postavljaju brzo i jednostavno uz vrlo kratko vrijeme ugradnje. Fermacell proizvodi elemente za suhi estrih raznih tipova i debljina kao i posebne Powerpanel TE estrih elemente za mokre prostorije. 

Izvođenje podova u novim ili prilikom adaptacije starih građevina može biti ograničeno zahtjevom za što lakšim slojevima poda. Mala težina Fermacell estriha ne uzrokuje statičke probleme te ima posebne prednosti kod lakih stropova u gotovim kućama i starim gradnjama gdje bi mokri estrih mogao prouzročiti poteškoće. Mala mana im je nešto veća cijena u odnosu na klasičnu mokru glazuru, međutim vrhunska zvučna i toplinska izolacija poda koju pritom dobivamo i skraćen rok useljenja bitne su činjenice koje opravdavaju cijenu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • AntonTrdić 29.04.2013.

    samo koliko to stetno jos nije utvrdeno

  • globalsolutions 24.04.2013.

    kakve veze ima suha ploča sa nivelacijom poda čemu u stvari služi "mokri" estrih!?

  • mystery shopper 24.04.2013.

    Dobra ideja!

Komentiraj...
Vidi sve komentare