To je to što me zanima!

Tesli za 157. rođendan u New Yorku otvaraju novu izložbu

Za Teslu kažu da je izumio cijelo 20. stoljeće, često je bio podcijenjen, a neki od njegovih radova još se proučavaju. Rodio se u Lici na današnji dan 1857. godine
Vidi originalni članak

Genijalni izumitelj i znanstvenik Nikola Tesla rodio se na današnji dan u Smiljanu prije 157 godina. Ogromnim brojem svojih izuma zadužio je čitav svijet, a njegovi izumi oko izmjenične struje temelj su razvoju elektrotehnike. U svom radu je ostvario oko 1000 otkrića, bio je jedan od pionira radio-tehnike, objavljivao je originalne ideje na području fizike. 

Mnogi su ga smatrali ekscentrikom i samotnjakom, a 1912. odbio je primiti Nobela jer je nakon svađe s Edisonom, s kojim je na početku karijere u SAD-u surađivao, tvrdio kako Edison nije pravi znanstvenik. 

Među brojnim citatima, zapamćeni su baš oni o Edisonu:

  • Edison je više izumitelj korisnih stvari, a ja sam izumitelj novih principa.
  • Da je Edison trebao naći iglu u plastu sijenja, on bi nastavio s marljivošću pčele pregledavajući slamku po slamku dok ne bi našao predmet traženja. Nažalost bio sam svjedok ovih stvari, znajući da bi mu malo teorije i računa uštedjelo 90% njegova rada.
  • Gospodine Edison, poznajem dva velika čovjeka. Jedan ste vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama". (Pismo preporuke Charlesa Batchelora iz Pariza)

Umro je u New Yorku 7. siječnja 1943. godine. 

Tesli u čast u srijedu se u New Yorku otvara izložba pod nazivom Teslin veličanstveni svijet električne energije. Izložbu su organizirali u suradnji s Teslinim muzejom iz Beograda, a izložit će neke od poznatih Teslinih izuma, ali i model njegova laboratorija te model Teslinog zrakoplova koji može vertikalno uzlijetati i sletjeti. 

Nikola Tesla - lekcije čovjeka koji je unaprijedio svijet

Idi na 24sata

Komentari 50

  • user_258803 12.07.2013.

    Hrvat, srbin, hrvatski srbin ili srpski hrvat, nije bitno. Što se mene tiče stostruko je nadrastao te primitivne podjele, bio je vanzemaljac. Da ga kapitalisti nisu dotukli danas bi već istraživali delta kvadrant ove galaksije kao u Star Treku. A energiju bi crpili iz vakuuma.

  • jluci82 11.07.2013.

    Dok su 90 ih na vlasti bili 1.hrvatski krivousti predsjednik i stranka koja nas je osiromašila do epskih razmjera,gotovo ni spomena o njemu.Smatram da je Tesla uz Mozarta, Vincija, Newtona i Einsteina jedan od najbriljantnijih umova u povijesti ljudskog roda.

  • cedimir 10.07.2013.

    da je bio hrvat ni naslovna mu ne bih bila dovoljna

Komentiraj...
Vidi sve komentare