Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
50 komentara

Tesli za 157. rođendan u New Yorku otvaraju novu izložbu

Za Teslu kažu da je izumio cijelo 20. stoljeće, često je bio podcijenjen, a neki od njegovih radova još se proučavaju. Rodio se u Lici na današnji dan 1857. godine

24sata
Foto: 24sata
50 komentara

Genijalni izumitelj i znanstvenik Nikola Tesla rodio se na današnji dan u Smiljanu prije 157 godina. Ogromnim brojem svojih izuma zadužio je čitav svijet, a njegovi izumi oko izmjenične struje temelj su razvoju elektrotehnike. U svom radu je ostvario oko 1000 otkrića, bio je jedan od pionira radio-tehnike, objavljivao je originalne ideje na području fizike. 

Mnogi su ga smatrali ekscentrikom i samotnjakom, a 1912. odbio je primiti Nobela jer je nakon svađe s Edisonom, s kojim je na početku karijere u SAD-u surađivao, tvrdio kako Edison nije pravi znanstvenik. 

Među brojnim citatima, zapamćeni su baš oni o Edisonu:

  • Edison je više izumitelj korisnih stvari, a ja sam izumitelj novih principa.
  • Da je Edison trebao naći iglu u plastu sijenja, on bi nastavio s marljivošću pčele pregledavajući slamku po slamku dok ne bi našao predmet traženja. Nažalost bio sam svjedok ovih stvari, znajući da bi mu malo teorije i računa uštedjelo 90% njegova rada.
  • Gospodine Edison, poznajem dva velika čovjeka. Jedan ste vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama". (Pismo preporuke Charlesa Batchelora iz Pariza)

Umro je u New Yorku 7. siječnja 1943. godine. 

Tesli u čast u srijedu se u New Yorku otvara izložba pod nazivom Teslin veličanstveni svijet električne energije. Izložbu su organizirali u suradnji s Teslinim muzejom iz Beograda, a izložit će neke od poznatih Teslinih izuma, ali i model njegova laboratorija te model Teslinog zrakoplova koji može vertikalno uzlijetati i sletjeti. 

Nikola Tesla - lekcije čovjeka koji je unaprijedio svijet

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message