To je to što me zanima!

Već sljedeće godine bi mogli za sve uređaje imati iste punjače?

Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobitela te moguće i drugih malih elektroničkih uređaja, rekla je Biljana Borzan
Vidi originalni članak

Već bi sljedeće godine u EU-u moglo doći do standardizacije punjača za mobilne aparate i manje elektroničke uređaje, rekla je u četvrtak hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

- Ovo su jako dobre vijesti za građane! Svatko od nas ima nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno skupljamo nove. Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona te moguće i drugih malih elektroničkih uređaja, dovesti do značajnih ušteda za građane - napisala je Biljana Borzan u priopćenju nakon sjednice Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EP-a na kojem se raspravljalo o uvođenju te obaveze.

Pogledajte video

Borzan, potpredsjednica europskih socijalista, istaknula je kako elektronski otpad svake godine diljem EU-a raste tri do pet posto, priopćio je njezin ured. 

- Mi u godinu dana potrošimo ono što priroda proizvede za 18 mjeseci - dodaje.

KORISTAN TRIK Baterija na mobitelu ima vijek trajanja: Možete ga produljiti

- Mjere koje je Komisija do sada poduzimala, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu polučile rezultate. Proizvođači se nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promjene u svakoj generaciji mobitela stvaraju profit. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. - naglasila je. 

U priopćenju stoji kako se godišnje u okoliš odloži 51 tisuća punjača te kako bi se zakonske odredbe o standardizaciji mogle usvojiti već iduće godine. 

HAKERI VREBAJU Stručnjak upozorava: Nemojte posuđivati punjače za mobitele

Borzan je naglasila da bi to trebao biti "samo jedan mali korak" prema održivijoj potrošnji. 

- Čak 78 posto potrošača je moralo zamijeniti svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram dalje raditi - poručila je. 

 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • mamba 11.11.2019.

    U principu USB 3.0 type C to već radi! Bitno je samo da je punjač dovoljno jak inače neće punit. Tako i sad punjač od laptopa ovisno o uređaju koji se puni može bit 20V 9V ili 5V sam skuži. Snagu i napon regulira uređaj koji se puni.

  • scythe 07.11.2019.

    Zar SDP-ovci zaista nemaju pametnijeg posla?

  • x00x 07.11.2019.

    ak sam dobro shvatio, dodjes kod frenda bez punjaca, baterija na izmaku a ti iskopcas toster i ukopcas mob?

Komentiraj...
Vidi sve komentare