Obavijesti

Tech

Komentari 25

Već sljedeće godine bi mogli za sve uređaje imati iste punjače?

Već sljedeće godine bi mogli za sve uređaje imati iste punjače?
1

Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobitela te moguće i drugih malih elektroničkih uređaja, rekla je Biljana Borzan

VIDEO

Već bi sljedeće godine u EU-u moglo doći do standardizacije punjača za mobilne aparate i manje elektroničke uređaje, rekla je u četvrtak hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

- Ovo su jako dobre vijesti za građane! Svatko od nas ima nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno skupljamo nove. Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona te moguće i drugih malih elektroničkih uređaja, dovesti do značajnih ušteda za građane - napisala je Biljana Borzan u priopćenju nakon sjednice Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EP-a na kojem se raspravljalo o uvođenju te obaveze.

Pogledajte video

Jedinstveni punjač za elektroničke uređaje

EU bi iduće godine mogla uvesti jedinstveni punjač za sve mobilne aparate i manje elektroničke uređaje. Ovo su jako dobre vijesti za građane! Svatko od nas ima nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno skupljamo nove. Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija dovesti do značajnih ušteda za građane!

Posted by Biljana Borzan on Thursday, November 7, 2019

Borzan, potpredsjednica europskih socijalista, istaknula je kako elektronski otpad svake godine diljem EU-a raste tri do pet posto, priopćio je njezin ured. 

- Mi u godinu dana potrošimo ono što priroda proizvede za 18 mjeseci - dodaje.

Baterija na mobitelu ima vijek trajanja: Možete ga produljiti
Baterija na mobitelu ima vijek trajanja: Možete ga produljiti

- Mjere koje je Komisija do sada poduzimala, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu polučile rezultate. Proizvođači se nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promjene u svakoj generaciji mobitela stvaraju profit. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. - naglasila je. 

U priopćenju stoji kako se godišnje u okoliš odloži 51 tisuća punjača te kako bi se zakonske odredbe o standardizaciji mogle usvojiti već iduće godine. 

Stručnjak upozorava: Nemojte posuđivati punjače za mobitele
Stručnjak upozorava: Nemojte posuđivati punjače za mobitele

Borzan je naglasila da bi to trebao biti "samo jedan mali korak" prema održivijoj potrošnji. 

- Čak 78 posto potrošača je moralo zamijeniti svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram dalje raditi - poručila je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama