To je to što me zanima!

VIDEO Usred Zagreba snimio prašinski vrtlog: 'Dizao se i 30 metara, kao da je mini tornado'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Naš čitatelj snimio je nesvakidašnju pojavu oko podneva na jednoj od zagrebačkih ulica. Petar Radovan s Istrameta pojašnjava kako se radi o prašinskom vrtlogu, poznatijem kao 'dust devil'
Vidi originalni članak

Na Krapinskoj ulici u Zagrebu u ponedjeljak se stvorio neobični vrtlog. Oko 13 sati na kameri ga je 'uhvatio' naš čitatelj.

- Bilo je zanimljivo, nisam nikad vidio tako nešto, pogotovo ne u Zagrebu, možda eventualno na moru. Stao sam sa strane da to snimim kako bih mogao pokazati djeci - komentirao je Tomislav (52).​

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako kaže, u početku je bio znatno veći nego na videu, ali se prema kraju smanjio, a onda nestao sam od sebe.

- Ta je pojava bila puno viša, išla je i do 30 metara u zrak. Prvo sam mislio da je probio neki šaht, pa da je to neka voda, ali na kraju, kad se sve smirilo, na parkingu je ostao samo pijesak - govori.

Prema riječima Tomislava, sa strane nije bilo ni vjetra ni oluje.

- Izgledalo je kao mali tornado - komentira.

I drugi prolaznici ostali su iznenađeni ovom pojavom.

- Još jedan auto je stao i ljudi u njemu su gledali sa mnom. Prolaznici su se čudili i gledali što se događa - završava.

IMA VIŠE OD 100 GODINA Zaboravljeni kiosk u Klaićevoj ulici postaje izložbeni prostor

O čemu se zapravo radi otkrio nam je Petar Radovan, iz Istrameta.

- Lijepa pojava. Dust devil!

Prašinski vrtlog, odnosno 'Dust devil' je najčešće bezopasna pojava, iako u svom jačem obliku može uzrokovati manju materijalnu štetu. Kako piše Istramet, pojava najčešće traje kratko, do jedne minute. Promjera je oko deset metara, a zna biti i veća. U SAD-u, primjerice, zabilježeni su vrtlozi stabilnog vremena koji su se uzdizali do jednog kilometra, što je kod nas malo vjerojatno.

Uzdizanje tog vrućeg zraka uzrokovano je naglim zagrijavanjem ravne površine, osobito u ljetnim mjesecima. Konvencija toplog zraka prema sloju hladnijeg može se održati određeno vrijeme, a pritom se formira stup vrućeg zraka što uzrokuje daljnje pomicanje okolnog zraka prema centru rotacije, čime sustav postaje samoodrživ.

PRIZOR ŠOKIRAO GRAĐANE VIDEO Muškarac vodio djevojku na povodcu kao psa u Zagrebu. Umjetnica: 'Zašto ne, to je fetiš'

Sličnu smo pojavu imali krajem kolovoza 2021. godine, kada je pijavica kod Sljemena prestrašila Zagrepčane.

- Međutim, za kopnene pijavice uglavnom je potreban jači olujni sustav sa izraženom konvekcijom u odnosu na pijavice iznad mora. Njihovu učestalu pojavu ovog ljeta možemo povezati s toplijom atmosferom, odnosno dugim periodom ekstremne topline koji je trajao gotovo puna 3 mjeseca. Prilikom nailaska hladne fronte na tako toplu zračnu masu stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj vrtložnih pojava- komentirao je tada Radovan.

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 10.04.2023.

    Tomek dize opet prasinu.

  • 10.04.2023.

    Mislio sam da ce se terminator stvorit

  • Libinje 10.04.2023.

    Evo još tamo stoje dva , tri prolaznika , ostali su zapanjeni . Nikako da se oporave . Kakvo je ovo pisanje i još vas treba dvije da ovo napišete . Kao djeca ste . Da se malo više krečete po gradu a da malo manje prepisujete sa drugih portala ili instagrama , možda bi ovu pojavu već vidjeli . Odite snimiti ove zapanjene .

Komentiraj...
Vidi sve komentare