Obavijesti

Viral

Komentari 11

VIDEO Usred Zagreba snimio prašinski vrtlog: 'Dizao se i 30 metara, kao da je mini tornado'

VIDEO Usred Zagreba snimio prašinski vrtlog: 'Dizao se i 30  metara, kao da je mini tornado'
1

Naš čitatelj snimio je nesvakidašnju pojavu oko podneva na jednoj od zagrebačkih ulica. Petar Radovan s Istrameta pojašnjava kako se radi o prašinskom vrtlogu, poznatijem kao 'dust devil'

VIDEO

Na Krapinskoj ulici u Zagrebu u ponedjeljak se stvorio neobični vrtlog. Oko 13 sati na kameri ga je 'uhvatio' naš čitatelj.

- Bilo je zanimljivo, nisam nikad vidio tako nešto, pogotovo ne u Zagrebu, možda eventualno na moru. Stao sam sa strane da to snimim kako bih mogao pokazati djeci - komentirao je Tomislav (52).​

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pi pi pijavica kad ti kažem nisam 01:03

Kako kaže, u početku je bio znatno veći nego na videu, ali se prema kraju smanjio, a onda nestao sam od sebe.

- Ta je pojava bila puno viša, išla je i do 30 metara u zrak. Prvo sam mislio da je probio neki šaht, pa da je to neka voda, ali na kraju, kad se sve smirilo, na parkingu je ostao samo pijesak - govori.

Prema riječima Tomislava, sa strane nije bilo ni vjetra ni oluje.

- Izgledalo je kao mali tornado - komentira.

I drugi prolaznici ostali su iznenađeni ovom pojavom.

- Još jedan auto je stao i ljudi u njemu su gledali sa mnom. Prolaznici su se čudili i gledali što se događa - završava.

Zaboravljeni kiosk u Klaićevoj ulici postaje izložbeni prostor
Zaboravljeni kiosk u Klaićevoj ulici postaje izložbeni prostor

O čemu se zapravo radi otkrio nam je Petar Radovan, iz Istrameta.

- Lijepa pojava. Dust devil!

Prašinski vrtlog, odnosno 'Dust devil' je najčešće bezopasna pojava, iako u svom jačem obliku može uzrokovati manju materijalnu štetu. Kako piše Istramet, pojava najčešće traje kratko, do jedne minute. Promjera je oko deset metara, a zna biti i veća. U SAD-u, primjerice, zabilježeni su vrtlozi stabilnog vremena koji su se uzdizali do jednog kilometra, što je kod nas malo vjerojatno.

Uzdizanje tog vrućeg zraka uzrokovano je naglim zagrijavanjem ravne površine, osobito u ljetnim mjesecima. Konvencija toplog zraka prema sloju hladnijeg može se održati određeno vrijeme, a pritom se formira stup vrućeg zraka što uzrokuje daljnje pomicanje okolnog zraka prema centru rotacije, čime sustav postaje samoodrživ.

VIDEO Muškarac vodio djevojku na povodcu kao psa u Zagrebu. Umjetnica: 'Zašto ne, to je fetiš'
VIDEO Muškarac vodio djevojku na povodcu kao psa u Zagrebu. Umjetnica: 'Zašto ne, to je fetiš'

Sličnu smo pojavu imali krajem kolovoza 2021. godine, kada je pijavica kod Sljemena prestrašila Zagrepčane.

- Međutim, za kopnene pijavice uglavnom je potreban jači olujni sustav sa izraženom konvekcijom u odnosu na pijavice iznad mora. Njihovu učestalu pojavu ovog ljeta možemo povezati s toplijom atmosferom, odnosno dugim periodom ekstremne topline koji je trajao gotovo puna 3 mjeseca. Prilikom nailaska hladne fronte na tako toplu zračnu masu stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj vrtložnih pojava- komentirao je tada Radovan.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!
VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega
zima u proljeće

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega

Sjeverni Velebit - Iako smo u kalendarskom proljeću, na Velebitu je prava zima. U noći s ponedjeljka na utorak na Zavižanu je palo 27 centimetara snijega. -Cesta od Babića Siče nije očišćena i nije prohodna za osobna vozila i autobuse. Kako se danas i sutra očekuju nove snježne padaline, trenutno ne preporučujemo posjet Parku-, napisali su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Kako snježna idila izgleda koncem travnja, pogledajte u videu