News

Komentari 16

VIDEO Velika pijavica kod Sljemena uplašila Zagrepčane: 'Trajala je dvije minute'

VIDEO Velika pijavica kod Sljemena uplašila Zagrepčane: 'Trajala je dvije minute'

Pijavice su postale sve učestalija pojava na našim područjima, mnoge to zabrinjava te se boje tornada. Nije trajala dugo, ali ipak nije svejedno

Hladna fronta zahvatila je Hrvatsku, a sa sobom donijela mnogo oborina i vjetra. Danas oko 15 sati čitatelji su snimili veliku pijavicu blizu Medvednice u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Pijavica na Sljemenu

- Snimao sam je iz Španskog prema Sljemenu, a trajala je do dvije minute - rekao je čitatelj koji dodaje kako mu se čini da nije napravila štetu, ali da prizor nije bio ugodan.

S obzirom na učestalo pojavljivanje pijavica za komentar smo pitali i stručnjake.

- Morske pijavice su uobičajena pojava diljem Jadrana na prijelazu iz ljeta u jesen te tijekom rane jeseni. U idućim mjesecima očekujemo još pijavica, naročito krajem rujna i u listopadu kada stižu prve ozbiljnije hladne fronte i ciklone. Često ih ima na desetke, ali većinom nisu opasne jer se zadržavaju na morskoj površini - rekao nam je Petar Radovan iz IstraMeta.

- Problem i štete nastaju kada se premjeste iz mora na kopno najčešće u sklopu jake fronte, a iako pritom brzo slabe, vjetrovi iznad 100 km/h znaju pričiniti veliku materijalnu štetu. One se razvijaju većinom u prvoj fazi razvoja olujnog sustava,  dakle prije nastanka kišne zavjese, stoga ih fotografi često vrlo dobro dokumentiraju. Slično je i s kopnenim pijavicama, jučer smo svjedočili jednoj takvoj kod Varaždina - objašnjava.

- Međutim, za kopnene pijavice uglavnom je potreban jači olujni sustav sa izraženom konvekcijom u odnosu na pijavice iznad mora. Njihovu učestalu pojavu ovog ljeta možemo povezati s toplijom atmosferom, odnosno dugim periodom ekstremne topline koji je trajao gotovo puna 3 mjeseca. Prilikom nailaska hladne fronte na tako toplu zračnu masu stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj vrtložnih pojava - nastavlja Radovan.

"Sličan scenarij bio je u Češkoj"

- Ono čemu smo ove sezone početkom kolovoza svjedočili u Istri, a to je mezociklonalni tornado je ipak vrlo rijetka pojava te se nadamo da se više neće ponoviti u dogledno vrijeme. Uslijed nepovoljnog reljefa tada tornado nije ojačao iznad F1 razine, no u kopnenoj Hrvatskoj gdje je teren ravničarski u slučaju razvoja mezociklonalnih superćelija može doći do jačanja vrtloga do razorne snage (F3) - rekao je Petar Radovan.

- Sličan scenarij odigrao se ovog ljeta u Češkoj gdje je bilo i žrtava. Za zaključak, s obzirom na sve topliju atmosferu i duge periode iznimno vrućeg vremena, ovakve pojave ne bi nas trebale pretjerano iznenađivati u budućnosti - zaključio je.

Najčitaniji članci